Alexi, Jessica en Fatiha, bewonerszorg

Personeelstekort is de voornaamste reden waarom woonzorgcentrum Zonidn blijvend investeert in opleidingsprojecten en een werkplek biedt aan studenten duaal leren. Zorgmedewerkers Alexi, Jessica en Fatiha vertellen over de positieve impact van deze initiatieven op hun huidige job.

Alexi en Jessica, wat houdt duaal leren precies in?

Alexi: "Duaal leren, dat is leren op school 6n op de werkvloer. Door als beginner mee te lopen op verschillende afdelingen leer je het volledige woonzorgcentrum kennen en ontwikkel je praktische competenties die je niet leert op de schoolbanken. Daarnaast krijg je een realistisch beeld van je toekomstige job.lk startte mijn stage in september 2019. Door de coronapandemie belandde ik meteen in het heetst van de strijd. Ondanks de heftige periode kreeg ik de bevestiging dat ik voor de juiste opleiding gekozen had."


Jessica: "Praktijk is inderdaad de beste leerschool. Als student duaal leren word je volledig voorbereid op het echte werk als zorgkundige: bedden verschonen, bewoners wassen of naar het toilet begeleiden, helpen bij de mondhygi6ne tot zelfs het inbrengen van krulspelden. Het is mijn mama - zelf zorgkundige - die de microbe aan me doorgaf."

Fatiha, jij kon je bijscholen tot verpleegkundige?

Fatiha: "ln 2OO7 ging ik in woonzorgcentrum Zoniën als zorgkundige aan de slag. Een aantal jaren geleden kreeg ik de unieke kans om via 'project 600' een opleiding tot verpleegkundige te volgen. lk volgde dagonderwijs terwijl ik mijn loon, vakantiedagen en anciënniteit bleef behouden. Eind januari 2021 studeerde ik, na een korte onderbreking omwille van mijn zwangerschap, af als verpleegkundige. Dankzij de flexibele planning tijdens dit opleidingstraject ben ik kunnen doorgroeien.

Waarom mogen kandidaten niet aarzelen om bij woonzorgcentrum Zoniën te solliciteren?

Alexi: "Wie afstudeert als zorgkundige is zeker van werk; bij woonzorgcentrum Zoniën word je alvast met open armen ontvangen. Nog voor ik was afgestudeerd kreeg ik mijn eerste job aangeboden. De omgekeerde wereld!"


Jessica: "Binnen elke afdeling heerst een familiale sfeer waardoor ik me als studente vrij snel thuis voelde. Naast de ondersteuning van je collega's krijg je ook veel erkenning van de bewoners; Voor sommigen maak je echt wel het verschil en daar word je gewoon blij van."