Evy, Margot en Tom, team ergo

Tom, Margot en Evy zijn als drie handen op één buik in het ergoteam van woonzorgcentrum Zoniën. Met zichtbaar plezier vertellen ze hoe je als deskundige reactivatie mensen op weg helpt naar maximale zelfredzaamheid binnen hun mogelijkheden.

Wat houdt deze job precies in?

“Veel activiteiten van het dagelijkse leven zoals aankleden, eten of stappen kunnen bij het ouder worden of na een ziekte een heuse opgave worden. Door bestaande methodes aan te passen of hulpmiddelen te leren gebruiken, kunnen bewoners vaak beter functioneren. Naast een begeleiding op maat - afgestemd op ieders vaardigheden - is het ook belangrijk om mensen te betrekken in het groepsgebeuren in het woonzorgcentrum. Daarom organiseren we samen met de animatoren regelmatig leuke activiteiten. Die bevorderen niet alleen de contacten tussen de bewoners, maar zorgen ook voor variatie in onze job.”

Waar haal je de meeste voldoening uit?

“In deze job werk je samen met veel disciplines, waaronder bewonerszorg en sociale zorg. Zo leer je niet alleen de bewoners beter kennen, maar bekijk je de zorgsituatie ook vanuit verschillende invalshoeken. Je krijgt werkelijk een brede kijk op alles. Omdat je doelgericht werkt met de personen die hulp nodig hebben, beschouwen de bewoners en hun familie je bovendien als een absolute meerwaarde. Een bewoner het
gevoel geven dat hij of zij nog iets betekent geeft enorme voldoening. Daar doe je het voor.”

Waarom is het fijn om te werken voor lokaal bestuur Tervuren?

“Je krijgt heel wat ruimte en zelfstandigheid en dat maakt woonzorgcentrum Zoniën tot een fijne werkplek. Als deskundige reactivatie deel je je takenpakket bovendien zelf in, wat maakt dat je je sterktes optimaal kan inzetten. Je werkt ook op een welbepaalde afdeling, zodat je een vast aanspreekpunt bent voor de bewoners en hun familie. En tot slot kom je terecht in een warm team waar open communicatie centraal staat. Je kan bij ons trouwens met heel wat diploma’s aan de slag. Dat creëert mogelijkheden om vanuit je eigen ervaring of achtergrond bepaalde projecten op poten te zetten. Dat maakt onze werkdagen zo boeiend en divers. Je komt met volle goesting werken!”