Ben je 16 jaar?

Naar de Europese stembus vanaf 16 jaar

Op 9 juni verkiezen we een nieuw Europees Parlement. Voor het eerst mogen ook 16- en 17-jarigen naar de stembus. Laat jij ook je stem horen over Europese beslissingen die belangrijk zijn voor je toekomst?

Ben je Belg en 16 of 17 jaar?  Dan mag je stemmen voor het Europees Parlement. Je bent automatisch ingeschreven op de kiezerslijst, maar je bent niet verplicht om te gaan stemmen. 

Ben je Europeaan en 16 of 17 jaar?  Dan mag je ook gaan stemmen, maar moet je je eerst registreren als kiezer, uiterlijk op 31 maart 2024 via de website www.inschrijving.verkiezingen.fgov.be.  Eens geregistreerd, heb je nog altijd de keuze om al dan niet te stemmen.

Ben je Belg en 18 jaar of ouder? Dan moet je stemmen voor het Europees Parlement.  Je bent automatisch ingeschreven op de kiezerslijst en je bent verplicht om te gaan stemmen.

Waarom stemmen voor Europa?

Europa is geen ver-van-je bedshow! De EU heeft wel degelijk impact op jouw leven en op de samenleving. Kies daarom op 9 juni mee voor 14 Nederlandstalige Europarlementsleden.

Impact op jouw leven

Veel Europese regels hebben rechtstreeks invloed op jouw leven:

  • Sociale media: dankzij de EU krijg je de mogelijkheid om algoritmes te kiezen die bepalen wat je te zien krijgt.
  • Gezondheid: de EU verbiedt reclame voor tabak en promoot gezond eten.
  • Consumentenbescherming: EU-regels bieden jou minimaal 2 jaar garantie op alle elektronica.
  • Opladers: binnenkort is er een universele oplader dankzij de EU, dus geen verschillende ingangen meer per merk.
  • Online shoppen: je betaalt geen extra kosten als je iets uit een andere EU-lidstaat koopt.

Impact op de samenleving

Europese regels gelden in alle EU-lidstaten. Hoe de landen samenwerken, kan een verschil maken bij grote, grensoverschrijdende uitdagingen, zoals:

  • Klimaat: de klimaatopwarming heeft gevolgen voor ons allemaal en vervuiling stopt niet aan de grens. De EU neemt wereldwijd een voortrekkersrol op door te streven naar klimaatneutraliteit.
  • Migratie: het aantal vluchtelingen wereldwijd groeit jaar na jaar. Een goed doordachte aanpak op lange termijn start bij Europese samenwerking.
  • De EU als grootmacht: de reactie van de EU op internationale conflicten is afhankelijk van Europees beleid. Net als de manier waarop de EU aan ontwikkelingssamenwerking doet.
  • Ongelijkheid: non-discriminatie en gelijkheid zijn belangrijke Europese waarden.

Surf naar www.tisaanu.be voor alle info die je nodig hebt voor je eerste stem-ervaring.