Britt, gepensioneerde medewerker in de zorg

Na een loopbaan van 33 jaar als verpleegkundige in de ouderenzorg, kwam voor Britt het pensioen. Maar na zeven maanden, begon het te kriebelen. Ze ging opnieuw aan de slag in centrum voor dagopvang De Den in het statuut van gepensioneerde medewerker.

Waarom nam je deze beslissing?

Britt Geelen: “Ik miste dat gevoel van voldoening dat je hebt als je iets zinvols doet in de maatschappij. Ik had voordien als verpleegkundige in woonzorgcentrum Zoniën gewerkt en weet uiteraard dat de nood aan personeel hoog is. Dus toen ook het gemis van collega’s en bewoners begon door te wegen, was mijn beslissing snel genomen. Ik ben op dit ogenblik twee volle dagen per week aan de slag in centrum voor dagopvang De Den. Natuurlijk kan dit alleen omdat ook mijn lichamelijke conditie nog goed is.”

Wat is het verschil met je vroegere loopbaan?

“Zoals vele gepensioneerden heb ik het gevoel dat alles kan en niets moet. Tijdens mijn loopbaan was het niet altijd evident om mijn tijd te verdelen tussen opgroeiende kinderen, verwachtingen van anderen en mijn job. Nu kan ik zelf kiezen hoe en waar ik nog iets wil betekenen. Ik deel mijn tijd zelf in. Met twee dagen werken per week, blijven er nog vijf dagen over om te genieten van kleinkinderen, familie of leuke activiteiten.”

Hoe is jouw werk geregeld?

“Ik kon zelf aangeven wanneer en hoeveel ik wilde komen werken en ook de looptijd van mijn overeenkomst kon ik zelf bepalen. Mijn ervaring binnen de zorgcentra Zoniën is daarmee heel positief. Financieel is het ook veilig. De regering heeft het gunstige belastingtarief voor gepensioneerde medewerkers in de zorg verlengd tot september 2024. Misschien wordt in het de toekomst wel permanent.”

Waarom zou je dit statuut aan anderen aanraden?

“Je geeft je jarenlange ervaring als zorgwerker door aan startende en nieuwe zorgverleners. Daarnaast heb je veel sociaal contact. Zelf ontmoette ik opnieuw mijn oud-collega’s, maar ook nieuwe bewoners en dat was een uitdaging. Het geeft je bovendien de kans om je loopbaan op een rustige manier te beëindigen. Kortom, ik ben een fiere gepensioneerde medewerker in de zorg en ik hoop dat mijn gezondheid het toelaat om dit nog een tijdje te kunnen doen.”