U bent hier

Kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren in coronatijden

Voor kinderen en jongeren is het niet eenvoudig in deze coronatijden. Ze hebben heel wat vragen, zitten soms niet goed in hun vel en kampen vaak eenvoudigweg met verveling. Hier vind je heel wat tips voor activiteiten en nuttige contactinfo.

Zorg voor jezelf!

Hulpverlening

www.awel.be

Bij Awel, de vernieuwde kinder- en jongerentelefoon, kan je met je vragen of problemen gratis en anoniem terecht. Er luistert iemand naar je verhaal om samen met jou een antwoord te zoeken op je vragen. Chatten, mailen en bellen kan.

www.teleonthaal.be

Bellen naar het nummer 106, 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 uur. Als je nood hebt om te praten, kan je gratis bellen of chatten met een vrijwilliger van Tele-Onthaal.

www.zelfmoordlijn1813.BE

Denk je soms aan zelfdoding? Ken je iemand die eraan denkt, en maak je je zorgen over hem of haar? Heb je zelf iemand verloren door zelfdoding? Soms is het gemakkelijker om erover te praten met een onbekende … De deskundig opgeleide vrijwilligers van de Zelfmoordlijn willen er graag voor je zijn en je verder op weg helpen. De Zelfmoordlijn is een gratis hulplijn voor iedereen die met zelfdoding in aanraking komt. Je kan bellen, chatten en mailen.

www.noknok.be

Ben je jonger dan 16 jaar? Hier vind je informatie en toffe opdrachten om je beter in je vel te gaan voelen. Ga zelf aan de slag en probeer de tips uit die je het meest aanspreken. Voor een dipje of tegenslag of om dit te voorkomen, kan je hier terecht.

www.fitinjehoofd.be

Ben jij ouder dan 16 jaar? Vind je het belangrijk om goed in je vel te zitten? Neem je graag tijd voor jezelf? Ben je graag veerkrachtig, ook op moeilijke momenten? Met deze website leer je controle over je eigen leven te hebben. Je leert jezelf te waarderen. Je kan het hoofd bieden aan stress en tegenslag. Je leert positief in het leven te staan.

www.tejo.be

Ben je tussen 10 en 20 jaar? Zie je het niet meer zitten? Is er iets wat je verdrietig, boos of bang maakt? Kan of wil je er met je vrienden of ouders niet over praten? Dan ben je welkom bij TEJO.

Bel of mail naar een TEJO-huis bij jou in de buurt en maak een afspraak. Ze noteren van jou alleen je voornaam, je geboortedatum en een telefoonnummer (van jezelf of van je ouders of van iemand die je vertrouwt). Je kan bij TEJO terecht zonder de toestemming van je ouders.

www.jac.be

Door de coronacrisis is het JAC enkel nog bereikbaar zijn via telefoon, mail of chat. Op de website vind je allerlei interessante info over onder andere ‘je goed voelen’, ‘seks en relaties’, ‘gezondheid’ en nog veel meer. Er is een antennepost in Tervuren van JAC Halle-Vilvoorde. Zij hebben een facebook pagina www.facebook.com/jachallevilvoorde en ook op Instagram ‘jac_hallevilvoorde’ kan je het JAC volgen.

https://sochicken.nl

Het leven kan echt dolle pret zijn. Zoveel mogelijk voordelen met zo weinig mogelijk nadelen. Dat is waar soChicken om draait. In kleine stappen je leven steeds leuker maken. Je kan ook de app downloaden.

Andere informatie

https://www.ketnet.be/karrewiet/meer-weten/alles-over-het-coronavirus

+12 https://www.instagram.com/stories/highlights/17869964221630241/

+12 https://www.watwat.be/

+12 https://www.instagram.com/nws.nws.nws/

Voor ouders: https://www.opgroeien.be/veelgestelde-vragen-coronavirus

Voor ouders https://www.gezinnig.nl/free-printables.html

Voor jeugdwerk: https://ambrassade.be/nl/kennis/corona-en-jeugdwerk

Hoe kan je verenigingen steunen?

Via Trooper kan iedereen verenigingen en/of goede doelen een financiële duw in de rug geven door simpelweg online te shoppen bij meer dan 400 webshops. Heel wat verenigingen hebben het in deze coronacrisis erg moeilijk omdat alle evenementen en acties die nog extra geld in de kas zouden brengen, niet kunnen doorgaan. Daarom heeft Trooper, Het BENEFIETkot gelanceerd. Met Het BENEFIETkot willen ze verenigingen aanzetten niet bij de pakken te blijven zitten en hen oproepen het heft in eigen handen te nemen door een online benefietactie of evenement op poten te zetten.

www.trooper.be

Wat kan je doen in Tervuren?

Een lijst vol ideeën en activiteiten.

Jeugdraad Tervuren deelt als koepel berichten voor kinderen en Jongeren: https://www.facebook.com/JrtJeugdraadTervuren/

Speelplein katapult: activiteiten tijdens de vakanties: https://www.facebook.com/Speelplein-Katapult-Tervuren-publiek-1875764995978799/

Huis van het Kind Tervuren: opvoedingsinfo en activiteiten: https://www.facebook.com/huisvanhetkindtervuren

Scouts Vossem: iedere zondag zijn er alternatieve activiteiten en een YouTube kanaal met activiteiten. https://www.facebook.com/ScoutsVossem/ - https://www.youtube.com/channel/UCnq6QoetEzKn8YSAaJaAGCQ

Gidsen Tervuren: online activiteiten per tak: https://www.facebook.com/gidsentervuren/

KSA: activiteiten op Facebook: https://www.facebook.com/KSATervuren/

Jokrimo: online Cluedospel voor de leden: https://www.facebook.com/jokrimo/

Kameleon: Facebookpagina met activiteiten: https://www.facebook.com/jeugdatelier.kameleon/

Tram 44: online spelletjes en virtuele open: https://www.facebook.com/jhtervuren/

 

Wat te doen in mijn kot!

 

Speel het Play it Safe Corona preventie game en leer hoe je samen het Corona virus kunnen verslaan!

https://playitsafe.eu/speel-het-corona-preventie-game/

Groot aanbod optredens voorstelling virtuele musea, wandelingen https://www.uitinvlaanderen.be/ en https://www.uitmetvlieg.be/

 

Voorbeelden van andere gemeenten

https://www.facebook.com/groups/765393957321303/

https://www.gekkoo.be/magazine

https://www.facebook.com/groups/speelideethuis/

https://dasbox.nl/lockdowngames/doe-mee/