U bent hier

Maatregelen in Tervuren

Sinds 1 december zijn de winkels ook in Tervuren open. Houd zeker rekening met een aantal maatregelen:

 • winkel functioneel, geen ‘funshoppen’
 • blijf maximaal 30 minuten in de winkel
 • ga alleen winkelen, tenzij met iemand die hulp nodig heeft of minderjarig is
 • houd je aan de zes gouden regels in en rond de winkels die je bezoekt:

          Was je handen, houd 1,5 meter afstand, beperk nauwe contacten, doe je activiteiten liefst buiten, denk aan de kwetsbare mensen en volg de regels over samenscholingen.

Volg zeker ook de aanwijzingen van de handelaars om samenscholingen te vermijden en gebruik de handgel. Zo zorgen we samen voor een veilige en aangename winkelervaring.

Dienstverlening via telefoon of mail

Voortaan kan je enkel telefonisch of via mail een afspraak maken met onze diensten. Zo kunnen we onnodige verplaatsingen vermijden en zoveel mogelijk vragen digitaal behandelen. Voor zaken die digitaal niet mogelijk zijn, is een afspraak uiteraard nog toegelaten. Je maakt daarvoor eerst telefonisch of via mail een afspraak. We vragen ook om niet-dringende zaken uit te stellen tot na de versoepelingen van de coronamaatregelen. Uiteraard blijven al onze diensten beschikbaar voor alle inwoners.

De contactgegevens van onze diensten:

Burgerzaken: 02 766 53 53 of burgerzaken@tervuren.be

Snelbalie: 02 766 52 10 of onthaal@tervuren.be

Sociaal Huis: 02 766 52 02 of welzijn@tervuren.be

Omgeving & wonen: 02 766 52 91 of omgeving@tervuren.be

 

Tervurenaars doen hun best om de coronamaatregelen te volgen, toch vragen we om die inspanning te blijven volhouden. Zo kunnen we samen de verspreiding van het virus stoppen. Houd je dus aan deze regels:

6 gouden regels

 1. Was vaak je handen met water en zeep. Geef geen hand of kus. Hoest of nies in je elleboog.
 2. Let extra op bij mensen die gevoelig zijn voor het virus:
  • mensen ouder dan 65 jaar
  • mensen met diabetes of problemen met hart, longen of nieren
  • mensen die gevoelig zijn voor infecties
 3. Houd 1,5 meter afstand.
 4. Draag een mondmasker op plaatsen waar het verplicht is en op openbare plaatsen waar het druk is.
 5. Houd je aan de sociale bubbel van maximaal 1 nauw contact bovenop de mensen waarmee je eventueel samenwoont.
 6. Spreek buiten af. Kan dat niet? Verlucht de ruimte dan goed.
 7.  

Maatregelen in Vlaams-Brabant

Omdat het aantal besmettingen in Vlaams-Brabant stijgt, is het voortaan verplicht om op een aantal publieke plaatsen en evenementen een mondmasker te dragen. Deze verplichting komt neer op de nationale maatregelen van voor 25 september 2020. Het gaat onder meer om openbare gebouwen, markten en kermissen, toeschouwers bij sportwedstrijden en begraafplaatsen tijdens de Allerheiligenperiode. Deze verplichting geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar.

Een aangepast gouverneursbesluit stelt dat elke activiteit waarbij men deur-aan-deur gaat, zowel voor commerciële als ludieke, folkloristische of liefdadigheidsactiviteiten verboden is in Vlaams-Brabant. De leveringen aan huis vallen niet onder dit verbod. Dit soort activiteiten zijn door de huidige toestand van de coronacrisis niet meer mogelijk.

Wat met take-away?

Verenigingen die een occasionele verkoop organiseren van goederen, werken voor de eventuele bereiding en afhaling van deze goederen volgens de bestaande sectorprotocollen (voor etenswaren impliceert dit onder meer dat het ganse proces moet worden begeleid en uitgevoerd door een professionele traiteur/cateraar/restaurateur). Indien er niet wordt geleverd, werkt de vereniging via een afhaalpunt georganiseerd of goedgekeurd en gecontroleerd door de lokale overheid of een winkel, met naleving van de regels. Daarbij hoort dus ook dat de activiteit zo moet worden georganiseerd dat samenscholingen worden vermeden: dit betekent in ieder geval dat niet meer dan 4 mensen tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn.

Mondmaskerplicht

Iedereen vanaf 12 jaar is verplicht om een mondmasker op zak te hebben in heel Vlaams-Brabant.

Een mondmasker dragen is verplicht:

 • in alle openbare gebouwen. Enkel als je neerzit met de mensen uit je bubbel en een afstand van 1,5 meter met mensen daarbuiten gegarandeerd is, mag het mondmasker af.
 • op de vrijdagmarkt
 • in het recyclagepark
 • op alle begraafplaatsen, van 24 oktober middernacht tot en met 8 november middernacht.

 

Specifieke maatregel voor Tervuren: mondmaskerplicht in het handelscentrum

Je moet nog steeds een mondmasker dragen in het handelscentrum van Tervuren-centrum, maar niet in de deelgemeenten. Het is bovendien verplicht op het marktplein en de zone van de Koninklijke Moestuin. Daarbij horen ook het Warandeplein, de ondergrondse parking, de Vlonderse Hoek en de speeltuin. Je mag het tijdelijk afnemen als je iets eet of drinkt, maar enkel gedurende die tijd.

Tot de betaalzone van het handelscentrum behoren delen van de Brusselsesteenweg en de Leuvensesteenweg, maar ook de Kerkstraat, de Klarastraat, de Kasteelstraat en de Hoornzeelstraat. Je vindt ze terug in het plannetje onderaan deze pagina.

Meer weten? www.info-coronavirus.be.