U bent hier

Nationale maatregelen

Overlegcomité van 14 april 2021

Het overlegcomité heeft een kalender voor versoepelingen van de coronamaatregelen samengesteld. Naarmate de vaccinatiecampagne vordert en op voorwaarde dat de bezetting van de bedden op intensieve zorg daalt, zal er de komende maanden stilaan meer mogelijk worden. Een overzicht van de geplande versoepelingen in drie fases.

19 april 2021

 • De scholen gaan weer open met de maatregelen die voor de paaspauze werden genomen: voltijds contactonderwijs in de basisscholen en de eerste graad van het secundair, deeltijds afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.

 • Het reisverbod naar EU-landen wordt opgeheven. Wie na een verblijf van minstens 48 uur in een rode zone naar België terugkomt, moet wel een week in quarantaine gaan en zich laten testen op dag 1 en 7 na terugkomst. Dit geldt ook voor wie al gevaccineerd is. De politie zal dit ook controleren. Er wordt wel nog sterk afgeraden om op reis te gaan.

26 april 2021

 • Buiten afspreken mag met 10 mensen, in plaats van met 4.

 • Niet-medische contactberoepen zoals de kappers mogen ook weer openen en we hoeven geen afspraak meer te maken om naar niet-essentiële winkels te gaan.

8 mei 2021

Op voorwaarde dat de situatie op de diensten voor intensieve zorg in de ziekenhuizen verbeterd is, kunnen op 8 mei een groot aantal dingen weer plaatsvinden. Tegen dan wordt verwacht dat een groot deel van de 65-plussers gevaccineerd zal zijn.
Op dat moment wordt overgeschakeld naar het "buitenplan", waarbij allerlei activiteiten in de open lucht weer toegelaten worden: 

 • De terrassen van cafés en restaurants mogen weer opengaan.
 • De avondklok vervangen door een samenscholings­verbod, waarbij je tussen middernacht en 5 uur maar met drie personen meer buiten mag samenkomen, tenzij je huishouden groter is. 
 • We zouden ook weer twee mensen binnenshuis mogen ontvangen. De bezoekers moeten wel leden van eenzelfde gezin zijn.
 • Buitensporten zonder publiek zouden ook weer worden toegelaten.
 • Georganiseerde jongerenactiviteiten in de buitenlucht staan dan ook in de planning, met maximaal 25 deelnemers. Bij georganiseerde binnen­activiteiten mogen dan maximaal 10 kinderen tot en met 12 jaar aanwezig zijn.  
 • Voor deze datum wordt ook vooropgesteld dat culturele activiteiten en erediensten in buitenlucht met maximaal 50 personen weer toegelaten worden. 
 • ​Ook worden dan professionele rommelmarkten weer toegelaten en mogen pretparken weer opengaan.

Meer info:

Algemeen over het coronavirus: www.info-coronavirus.be/nl

Info over vaccinaties: www.laatjevaccineren.be

Vaccinatiecentrum Overijse: www.vaccinmarkthal.be

Reisadviezen: https://diplomatie.belgium.be/nl