U bent hier

Nationale maatregelen

Tijdens het overlegcomité van 20 augustus werd het volgende beslist:

Vanaf 1 september:

 • De regels in de horeca worden een pak soepeler. Eigenlijk moet je alleen nog een mondmasker ophouden als je rondloopt. Verder vallen de beperkingen weg. Er zal dus geen sluitingsuur meer zijn, het zal niet langer verboden zijn om aan de toog te staan, er moet geen afstand meer gehouden worden tussen de gezelschappen en er zal geen beperking meer zijn van het aantal mensen aan tafel. 
 • Ook in de nachtwinkels zijn er geen regels meer
 • Op trouwfeesten mag je opnieuw dansen. De regels voor begrafenissen, communies en clubs vallen weg. 
 • Thuis mag je opnieuw zoveel mensen ontvangen als je wil
 • Bij evenementen van 200 bezoekers binnen of 400 buiten zijn er geen beperkingen meer. Mensen moeten dus geen mondmasker meer dragen of afstand houden. Een kanttekening is wel dat lokale autoriteiten zelf nog kunnen beslissen om strengere maatregelen op te leggen. Bij evenementen met meer bezoekers kan het Covid Safe Ticket gebruikt worden, zodat het evenement mag doorgaan zonder beperkingen. 
 • In Vlaanderen wordt thuiswerk niet langer aanbevolen, al wordt er aan de bedrijven wel gevraagd om een thuiswerkplan uit te werken. In Brussel blijft thuiswerk aanbevolen.
 • Wie terugkeert uit een rode zone en niet volledig gevaccineerd is (en dus geen vaccinatiecertificaat kan voorleggen), moest zich tot nu toe op dag 1 of 2 laten testen en tot aan het resultaat in quarantaine. Daar komt nu een verplichte test op dag 7 bij. Quarantaine tussen de twee testmomenten hoeft niet.

Vanaf 1 oktober:

 • De discotheken mogen opnieuw opengaan. 
 • Op café mag je opnieuw dansen
 • De bezoekersaantallen voor evenementen waar geen beperkingen gelden, worden opgetrokken. Zo gelden er geen beperkingen meer voor evenementen met 500 bezoekers binnen en 750 bezoekers buiten. 
 • Er zijn enkele regels die wel nog blijven gelden. Zo moet je op publieke plaatsen (het openbaar vervoer, stations, winkels, bibliotheken, gerechtsgebouwen, gebouwen van erediensten) nog altijd afstand houden en een mondmasker dragen. Alleen in publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen vervalt de mondmaskerplicht. 

Er zijn enkele regels die wel nog blijven gelden. Zo moet je op publieke plaatsen (het openbaar vervoer, stations, winkels, bibliotheken, gerechtsgebouwen, gebouwen van erediensten) nog altijd afstand houden en een mondmasker dragen. Alleen in publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen vervalt de mondmaskerplicht. 

Meer info:

Algemeen over het coronavirus: www.info-coronavirus.be/nl

Info over vaccinaties: www.laatjevaccineren.be

Vaccinatiecentrum Overijse: www.vaccinmarkthal.be

Reisadviezen: https://diplomatie.belgium.be/nl