U bent hier

Nationale maatregelen

De Nationale Veiligheidsraad heeft op 24 april de Belgische exitstrategie voorgesteld die plaatsvindt in 3 fases. Toch wordt elke fase continu geëvalueerd en indien nodig teruggeschroefd, afhankelijk van de evolutie van het virus.

Er blijven een aantal algemene principes van toepassing tijdens de afbouwstrategie:

• De elementaire hygiënemaatregelen blijven noodzakelijk;
• Thuisblijven blijft de norm;
• Enkel de toegestane verplaatsingen (naar het werk gaan wanneer telewerk onmogelijk is, naar de apotheker gaan, naar de post gaan, aankopen, tanken, ...) mogen worden gedaan;
• Sociale contacten moeten zo veel mogelijk beperkt worden. Meer specifiek moet een mix van verschillende leeftijden worden vermeden; net als een mix van verschillende sociale bubbels die voorheen niet met elkaar in contact kwamen. Als contacten niet vermeden kunnen worden, moet de social distancing maximaal gerespecteerd te worden. In situaties waar dat niet kan, moeten andere passende maatregelen toegepast worden (het dragen van een mondmasker…).

Een overzicht:

4 mei:

Bedrijven uit niet-essentiële sectoren mogen opstarten, maar ze moeten zich houden aan strengen veiligheidsmaatregelen. Thuiswerk blijft de norm.

Mondmaskers worden verplicht op het openbaar vervoer, voor iedereen die ouder is dan 12 jaar.

Stoffenwinkels mogen de deuren openen omdat ze belangrijk zijn om mondmaskers te maken.

In de gezondheidszorg wordt de toegang tot de algemene en gespecialiseerde zorg geleidelijk uitgebreid.

Naast wandelen lopen en fietsen worden andere sporten in de buitenlucht toegestaan met maximaal twee personen bovenop de mensen die onder hetzelfde dag wonen. Enkel zolang de sociale afstand bewaard kan worden.

Mensen moeten nog altijd zoveel mogelijk thuisblijven, alleen essentiële verplaatsingen blijven toegestaan. Het samenscholingsverbod blijft van kracht.

10 mei

Elk gezin mag tot vier mensen ontvangen, altijd dezelfde. Bij dat bezoek moet de nodige fysieke afstand bewaard worden en het gebeurt bij voorkeur buiten.

11 mei

Alle winkels mogen weer de deuren openen onder strikte voorwaarden om de drukte te vermijden.

Traceerders gaan aan de slag om besmette mensen op te volgen en hun contacten op te sporen.

Sportwedstrijden, zowel voor amateurs als professionals, blijven verboden tot 31 juli.

18 mei

De scholen gaan gedeeltelijk weer open in het basisonderwijs en middelbaar onderwijs. In deze fase gebeurt dat enkel voor maximaal drie leerjaren en tot 14 leerlingen per klas.

Mondmaskers zijn verplicht voor leerkrachten en leerlingen ouder dan 12 jaar.

Sporttrainingen en lessen buiten mogen starten, in aanwezigheid van een begeleider, met maximaal 20 man en met behoud van de fysieke afstand. 

Musea, culturele bezienswaardigheden zoals historische gebouwen, en dierenparken kunnen openen als ze vooraf tickets verkopen (online of via de telefoon) en als ze het aantal bezoekers beperken. 

Kappers, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen mogen opnieuw beginnen te werken, met een mondmasker en enkel op afspraak. 

Markten mogen weer worden georganiseerd met maximaal 50 kraampjes, een circulatieplan, en de marktkramers zelf moeten een mondmasker dragen. 

Bij huwelijken en begrafenissen zullen 30 personen aanwezig mogen zijn, op veilige afstand, en zonder receptie of koffietafel achteraf.

22 mei

Zomerkampen voor jongeren en jeugdbewegingen zijn toegelaten vanaf 1 juli.

27 mei

Heropening van de speeltuinen

2 juni

Heropstart meerdere leerjaren en kleuters in de scholen, alle leerjaren vanaf 5 juni. De klassen blijven in hun contactbubbel.

8 juni

Deze fase is  afhankelijk van de evolutie van het virus.

Opening cafés en restaurants

Meerdaagse reizen in binnen- en buitenland, toeristische attracties en kleinere openluchtevenementen

 

Onderaan deze pagina vind je de presentatie van de Nationale Veiligheidsraad en de Generieke Gids.

www.info-coronavirus.be

BestandPublicatiedatumGrootte
PDF-pictogram Generiekegids_light.pdf28/04/206.12 MB
PDF-pictogram Presentatie persconferentie 2404_premier.pdf28/04/201.15 MB