EK Voetbal 2024

Het Europees Kampioenschap voetbal gaat gepaard met heel wat publieksvoorstellingen. Hierbij een overzicht van de spelregels waarmee je moet rekening houden bij kleine en grote publieksvoorstellingen.
 
Voor vertoningen op grote schermen van het EK voetbal 2024 zijn UEFA-vergunningen vereist. Er zijn twee soorten vergunningen:

 • Kosteloze niet-commerciële vergunning: Deze vergunning is geschikt voor evenementen zonder inkomgeld en zonder sponsoring door derden.
 • Betalende commerciële vergunning: Voor commerciële vertoningen waarbij wel inkomsten worden gegenereerd.

Er zijn echter uitzonderingen waarvoor geen UEFA-vergunning nodig is:

 • Kleinschalige evenementen: Als de maximale evenementcapaciteit niet hoger is dan 300 personen en er geen commerciële activiteiten plaatsvinden (zoals sponsoring door derden of toegangsprijzen), is er geen licentie vereist.
 • Commerciële gebouwen met een EK-abonnement: Sportbars en andere commerciële gebouwen die al een abonnement hebben voor EK-uitzendingen, mogen het EK vertonen zonder extra licentie, zolang er geen sponsoring is en de toegang gratis blijft.

 Lees hier alle informatie, inclusief het online aanvraagformulier voor de UEFA-licentie

 
VRT

Wie een UEFA-vergunning heeft, mag van de VRT het EK vertonen, maar moet aan de volgende eisen voldoen: 

 • Vertoon de live-uitzending, inclusief het sponsorbillboard voor en na, ononderbroken en integraal.
 • De organisator en eventuele partners/sponsors mogen zich niet voordoen als officiële partners van de wedstrijdorganisatie, VRT/Sporza of als een VRT-georganiseerd evenement.
 • Klanten, onderaannemers en leveranciers mogen geen verkoop-, ruil- of dienstenovereenkomsten afsluiten met betrekking tot toegangstickets of bijvoorbeeld VIP-catering.

 Vergeet de muziek niet

Bij publieksvertoningen speel je vaak muziek, voor of na de vertoning. Zelfs als dat niet het geval is, heb je een Unisono-licentie nodig voor de muziek die in de uitzending verwerkt is (bijvoorbeeld tijdens reclame of bij een doelpunt).

Op MyUnisono bieden Sabam, SIMIM en Playright verschillende formules aan:

 • Uitzending in een horecazaak: Als je al een Unisono-licentie hebt, hoef je niets te doen. De licentie dekt ook de uitzending van de match(en). Anderen kunnen deze aanvragen via ‘Dagelijks gebruik’ > ‘Horeca-uitbating’ > ‘Audio- of audiovisueel systeem’.
 • Uitzending op een groot scherm: Kies het tarief ‘Uitzending sportevenement’, of je nu alleen de match uitzendt of ook sfeermuziek speelt voor of na de match of tijdens de pauze.
 • Fuif na de wedstrijd: Regel alle rechten via het tarief ‘Feest/fuif’.
 • Uitzending tijdens een evenement met muziek: Wil je het EK uitzenden tijdens een evenement met muziek (bijvoorbeeld tijdens een zomerkermis, eetfestijn of schoolfeest)? Als je al muziek afspeelt via een audiosysteem (bijvoorbeeld cd, radio of DJ-tafel), volstaat deze licentie ook voor de match. Als er alleen livemuziek wordt gespeeld (bijvoorbeeld een concert of festival), is een bijkomende licentie vereist. Kies dan voor ‘Uitzending sportevenement’.

Lees hier het nieuwsbericht van Unisono over het EK-voetbal

Last but not least

Uiteraard moet de organisator van een evenement nog altijd over alle eventuele lokale vergunningen en toelatingen beschikken. Twee mogelijkheden:

 1. Indien je gewoon de match wil uitzenden, zonder muziekfeestje achteraf en op privédomein (zonder inname openbaar domein), stuur dan een mail naar evenementen@tervuren.be met alle praktische informatie (wie, wat, waar, wanneer, aantal personen)
 2. Indien er wel sprake is van luide muziek (geluidsafwijking) en/of het openbaar domein wordt ingenomen, doe dan een aanvraag in het evenementenloket via ‘fuiven en evenementen’.