De gemeente Tervuren wil extra kwaliteitsvol groen in het (handels)centrum en de deelkernen stimuleren. Inwoners kunnen een deel van het voetpad omvormen tot geveltuin. Geveltuinen dragen niet alleen bij aan een klimaatvriendelijke gemeente door de vergroening en de ontharding van het openbaar domein, maar zorgen ook dat het straatbeeld attractiever wordt en de belevingswaarde op het openbaar domein toeneemt. Het volledige reglement, met alle voorwaarden, is te lezen onderaan deze pagina.
Voorwaarden om een geveltuin aan te leggen
1. Is het voetpad breed genoeg?
- Is het voetpad voor je gevel smaller dan 1,50 meter, dan kom je spijtig genoeg niet in aanmerking om een geveltuin aan te leggen.
- Is je voetpad smaller dan 1,80 meter, dan mag het plantvak een breedte van 0,30 meter hebben. Na aanleg van het plantvak moet er een vrije doorgang op het voetpad van minstens 1,20 meter blijven.
- Is je voetpad breder is dan 1,80 meter, dan mag het plantvak een breedte van 0,30 meter of 0,60 meter hebben. Na aanleg van het plantvak moet er een vrije doorgang op het voetpad van minstens 1,50 meter blijven.
- Woon je in een straat waar de rijbaan door alle verkeersdeelnemers samen wordt gebruikt – een gelijkgronds profiel – dan gelden de bepalingen over de vrije doorgang op het voetpad niet.
2. Hoe lang mag je geveltuin zijn?
Je geveltuin mag maximum 1 meter lang zijn. Je mag dat opdelen in twee delen, bijvoorbeeld aan weerszijden van de voordeur.
Je moet met je geveltuin tot op 0,30 meter van de grens met de naaste buur blijven. De planten mogen natuurlijk niet voor of aan de gevel van de naaste buur groeien.
3. Welke planten mag je aanplanten?
Planten met doornen, giftige planten of planten die erg gaan woekeren, zien we liever niet in het straatbeeld.
Je aanvraag werd goedgekeurd?
De dienst Werken in Eigen Beheer zal het plantvak komen aanleggen: de tegels of klinkers worden verwijderd, de fundering wordt weggehaald en er wordt een opstaande boord rond het plantvak aangelegd.
Verschillende aanvragen zullen gebundeld worden; de plantvakken worden enkele keren per jaar aangelegd. Het kan dus even duren voordat je plantvak wordt aangelegd.
Zelf zorg je voor teelaarde, planten en eventueel een klimhulp.
Onderhoud van je geveltuin
Je onderhoudt zelf je geveltuin en de verharding errond. Uiteraard mogen de planten voetgangers of ander verkeer niet hinderen. Zorg er ook voor dat er steeds een vrije doorgang van 2.5 m in de hoogte blijft.
Zorg er zeker voor dat straatnaamborden, huisnummers, verlichtingspalen, distributiekasten van nutsmaatschappijen,… steeds zichtbaar en bereikbaar blijven.
Onderhoud zonder biociden? Prima, de natuur vaart er wel bij!
Het reglement vind je hieronder.
Downloads
- GR Besluit.pdf54,1 Kb pdf