Gladheid bestrijden

In Tervuren hebben we genoeg strooizout en pekel om elke winter grip te houden op gladde en besneeuwde wegen. Onze gemeentelijke technische dienst staat dag en nacht, zeven dagen per week paraat.

Dat doen ze met 2 strooiwagens en 2 tractors. Bij sneeuwval worden niet alleen onze reguliere teams ingezet, maar schakelen we ook extra handploegen en machines in. Zo zorgen we ervoor dat jij snel en veilig de weg op kunt.

Tijdens de winterperiode analyseren we dagelijks de weersvoorspellingen en nemen we beslissingen op basis van zowel deze voorspellingen als de uitgebreide ervaring van onze ploegen op het terrein. Deze informatie vormt de leidraad om te bepalen of strooien noodzakelijk is. De keuze van de strooiroute hangt af van de heersende weersomstandigheden.

Strooien:

Tervuren telt ruim 140 km wegen. Het is niet haalbaar om alle wegen simultaan te strooien, en bovendien zou dit weinig effectief zijn. Op wegen met weinig verkeer krijgt het zout niet de gelegenheid om effectief te werken, omdat het moet worden ingereden.
Daarom beperken we het strooien tot hoofdwegen, verbindingswegen en fietspaden. In woonwijken wordt alleen gestrooid op hellingen. Doodlopende straten en veldwegen worden niet meegenomen in het strooibeleid.
Een alomvattend strooibeleid zou niet alleen aanzienlijk meer zout vereisen, het valt ook buiten de capaciteit die we kunnen inzetten.

Sneeuw ruimen:

Onze ploegen zorgen ervoor dat toegangswegen tot openbare gebouwen, scholen en het woonzorgcentrum snel sneeuwvrij zijn, en dit in alle deelgemeenten.

Wat kan je zelf doen?

Houd de stoep voor je woning sneeuw- en ijsvrij. Je bent zelf verantwoordelijk voor eventuele valpartijen.
Stel je verplaatsing uit, hou afstand en rem rustig.