U bent hier

Verblijf van minder dan 3 maanden

Visum kort verblijf

Als je als buitenlander van buiten de EU voor minder dan 3 maanden naar België wilt komen, dan heb je meestal een 'visum kort verblijf' nodig (visum type C). Een visum is een sticker die in het paspoort wordt aangebracht op het consulaat. Het geeft de toestemming om voor een bepaalde periode in België te verblijven.

Voor EU-burgers is dit visum niet verplicht. Ook een aantal niet EU-landen zijn vrijgesteld van de visumplicht voor kort verblijf.

Hoe aanvragen?

Een visum vraag je persoonlijk aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat in het land waar je woont. Daar krijg je ook meer info over welk type visum je nodig hebt.

Meer info

Op de website van de FOD Buitenlandse Zaken vind je alle informatie over het visum voor België. Je kan ook altijd informatie vragen bij de plaatselijke Belgische ambassade of het consulaat.

Aankomstverklaring

Kom zo snel mogelijk na je aankomst in België naar de dienst burgerzaken voor de aanvraag van een aankomstverklaring (alleen als je op een privéadres verblijft). Je maakt daarvoor een afspraak.

Buitenlanders van buiten de EU hebben mogelijk eerst een visum kort verblijf (type C) nodig van de Belgische ambassade. Voor meer info kan je terecht bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat in het land waar je woont.

Wat breng je mee?

  • nationale paspoort (eventueel met visum C) en/of identiteitskaart
  • je tijdelijke adres in Tervuren
  • 1 pasfoto van max. 6 maanden oud

Verbintenis tot tenlasteneming

Opgelet:  Soms hebben niet-EU-burgers die naar België komen voor maximaal 3 maanden een persoon nodig die borg voor hen staat. Die persoon komt dan naar het stadskantoor met het ingevulde document 'Verbintenis tot tenlasteneming' (bijlage 3bis). Je maakt daarvoor een afspraak.

Wat breng je mee?

  • Belg: Belgische identiteitskaart
  • niet-Belg: nationale paspoort en/of identiteitskaart en Belgische verblijfsvergunning
  • ingevulde bijlage 3bis
  • als de persoon die je wilt uitnodigen het visum niet in een Belgische ambassade aanvraagt of geen visum nodig heeft: 3 recente loonfiches

Opgelet:  Je moet de bijlage 3bis recto verso printen.

Hoe aanvragen?

Via afspraak