Najwa, zorgkundige

Najwa Zinbi had haar opleiding tot zorgkundige zelfs nog niet afgerond toen ze zich waagde aan een sollicitatie bij lokaal bestuur Tervuren. En met succes. Sinds februari is ze aan de slag in centrum voor dagverzorging De Den. Dat ze bovendien vlak bij haar werk woont, is alleen maar mooi meegenomen voor deze mama van twee jonge kindjes.

Waarom besloot je al zo snel te solliciteren?

Najwa: “Een toeval eigenlijk. Ik had stage gelopen in het centrum voor dagverzorging. Op een dag botste ik op een ex-collega van De Den die me vertelde over de vacature. Omdat ik ervan uitging dat ik de opleiding snel zou afmaken, heb ik toestemming gevraagd om me al kandidaat te stellen. Dat mocht. Gek eigenlijk, het was mijn eerste sollicitatie. En meteen raak.”

Toch is dit niet jouw eerste job?

“Absoluut niet, ik heb 18 jaar in de verkoop gewerkt. De overstap naar de zorg was een bewuste keuze. Hoewel de opleiding tot zorgkundige combineren met een gezin niet altijd makkelijk was. Zeker niet als je ook nog eens een zwangerschap en de geboorte van een tweeling meemaakt! Maar mijn motivatie was sterk. Kiezen voor de zorg doe je vanuit je hart.”

Was je zenuwachtig voor de sollicitatie?

“Ik had best wel twijfels: was ik creatief genoeg, zou ik in het team passen? Tijdens de sollicitatie wisselden gesprekjes met testjes elkaar af, het was behoorlijk pittig. Toen ik de volgende dag het verlossende telefoontje kreeg met bovendien het goede nieuws dat ik aangenomen was, heb ik gehuild van blijdschap. Ze zeiden me dat ik warmte en humor uitstraal. Zou het dát zijn wat de examenjury heeft overtuigd?”

Wat motiveert je in je job?

“Wat me het meest bevalt, is dat ik echt tijd mag maken voor de bezoekers. Er is ruimte om met elkaar te praten of eens naar de markt te gaan met z’n allen. Maar op nummer één staan zonder twijfel mijn fantastische collega’s. We helpen elkaar door dik en dun, er is veel onderling begrip. Nooit heb ik het gevoel dat ik er alleen voor sta.”

En de combinatie met je gezin?

“Omdat ik bijna letterlijk om de hoek woon, kan ik de kinderen ’s morgens naar school brengen voor ik naar het werk vertrek. En ’s avonds ben ik ook snel weer thuis. Er is bovendien een derde kindje op komst dat ik alvast heb ingeschreven in onder andere kinderopvang De Tovereik. Als personeelslid krijg ik daar voorrang, hoewel geen garantie.”

Heb je een tip voor mensen die solliciteren?

“Kies in de eerste plaats voor een leuke job, niet voor het geld. En solliciteer gewoon, neem het risico. Een nee heb je, een ja kan je krijgen!”