U bent hier

2000 boompjes geplant voor nieuw speelbos in Moorsel

Op het voormalige voetbalveld aan de Lijsterlaan in Moorsel werkt de gemeente aan een nieuw loofbos met inheemse en klimaatbestendige bomen. Biodiversiteit staat op nummer één op deze nieuwe speel- en ontspanningsruimte. Heel wat enthousiaste vrijwilligers staken de handen uit de mouwen om de boompjes aan te planten.

Het jonge bos van 1,4 hectare zal op een natuurlijke manier aansluiten bij het Hogenbos en zowel een plek voor recreatie als meer biodiversiteit worden. Er komt alvast een speelbos, een boomgaard en extra grasland waar heel wat planten- en diersoorten kunnen bloeien en groeien. Op die manier komt de natuur een stukje dichter bij de buurt en wordt de natuur zelf ook een handje geholpen. Dankzij het nieuwe kunstgrasveld aan de Vinkenlaan is er op dit voormalig voetbalveld ruimte voor bebossing.

Klimaatbestendige boomsoorten

Er is bewust gekozen voor klimaatbestendige boomsoorten. Zo komt er inheems loofhout zoals winterlinde, haagbeuk en wintereik, maar ook enkele niet-inheemse soorten die hiervoor ook geschikt zijn.

Veel helpende handen

Afgelopen zondag vond op deze plek aan de Lijsterlaan een boomplantactie plaats. De bewoners van de wijk in Moorsel, de bosgroep Vlaams-Brabant en veel enthousiastelingen hebben meteen 1200 boompjes geplant. Nog eens 800 plantjes zijn in de loop van de week door het gemeentepersoneel en IGO-Leuven aangeplant. Ook kinderen van de lagere scholen zouden meehelpen met de actie, maar de vervroegde kerstvakantie besliste daar anders over.

Samenwerking met de buurt en Horizon+

Het speelbos wordt aangeplant door de buurt voor de buurt. Het is ook een eerste stap om samen met de buurtbewoners te zorgen voor een groenere wijk in Moorsel. Dat gebeurt via het strategisch project Horizon+ van de provincie Vlaams-Brabant dat groene gebieden in de gemeenten rondom het Zoniënwoud wil versterken en verbinden.