U bent hier

2e prik AstraZeneca voor iedereen mogelijk na 8 weken

AstraZeneca leverde de beloofde 700.000 vaccins aan ons land. Dit houdt in dat een groot aantal mensen hun tweede dosis van het vaccin maximaal 4 weken eerder kunnen ontvangen.

Voor wie?

Het gaat vooral om 65-plussers en risicopatiënten, die voorrang hadden gekregen in de campagne. Zij kunnen nu maximaal 4 weken eerder optimaal beschermd worden, wat cruciaal is met de oprukkende delta-variant. Na 2 dosissen met het AZ-vaccin bedraagt de bescherming tegen ernstige COVID-19 meer dan 90%. Ze zijn niet verplicht om de 2e dosis te vervroegen, ze mogen ook gewoon hun oude datum behouden.

Momenteel zijn er nog ongeveer 800.000 Belgen die hun eerste injectie met het AstraZeneca (AZ)- vaccin kregen, toen er nog 12 weken voorzien waren tussen de 2 injecties. Op 12 mei beslisten de ministers van Volksgezondheid om deze termijn in te korten tot 8 weken, maar op iedereen die voordien reeds gevaccineerd was met of uitgenodigd voor AZ, bleven de 12 weken van toepassing.

Vanaf wanneer?

Vanaf 01/07 kan je, wanneer je tot bovenstaande groep behoort,  je 2e vaccinatie met het AZ-vaccin met maximaal 4 weken vervroegen.  In het vaccinatiecentrum van Overijse zullen er vanaf volgende week extra slots open zijn om de 2e prik AstraZeneca toe te dienen. 

Hoe je afspraak herplannen?

Om overbelasting van de infolijn te beperken, vragen ze dat mensen zoveel mogelijk zelf hun afspraak voor een tweede dosis herplannen.
Je kan vanaf 1 juli nagaan of er volgende week of later al tijdstippen beschikbaar zijn, via de bevestigingsmail van je afspraak voor de tweede dosis na 12 weken.
Meer uitleg vind je op https://www.laatjevaccineren.be/vervroegen-van-de-tweede-dosis-astrazeneca.

Als het niet meteen lukt om een vrij moment te vinden, probeer het dan later opnieuw. Als je de afspraak niet zelf kan verplaatsen, bel dan naar de infolijn van het vaccinatiecentrum.

Infolijn Markthal: 02 713 87 10