U bent hier

AfricaMuseum opent opnieuw z'n deuren

Sinds zondag 9 december is het AfricaMuseum opnieuw open voor het grote publiek. Vijf jaar duurde de renovatie van het AfricaMuseum. Het resultaat is meteen een architecturaal pareltje.

Oud en nieuw, verleden en toekomst

Het oude museumgebouw is een beschermd monument en in al zijn pracht gerestaureerd. In de Franse tuinen werd een gloednieuw onthaalpaviljoen opgetrokken, minutieus uitgelijnd met de voorgevel van het museumgebouw. Deze combinatie van oud en nieuw is bijzonder geslaagd. Het nieuwe transparante gebouw is symbolisch voor de vernieuwing van het AfricaMuseum: van voormalig koloniaal instituut naar een open museum van het Afrika van vandaag en van de toekomst.

Nieuwe permanente tentoonstelling

 In de nieuwe permanente tentoonstelling worden hedendaagse thema’s behandeld zoals biodiversiteit en natuurbeheersing, het dagelijks leven, de Afrikaanse diaspo­ra's en de paradox van de grondstoffen in Afrika. De erg lange, rijke en dynamische geschiedenis van Centraal-Afrika wordt getoond, maar uiteraard is er ook ruim aandacht voor een relatief korte periode met een grote impact: de koloniale tijd en de onafhankelijkheid van de DR Congo. Het perspectief van de Afrikaanse bevolking komt ruim aan bod. De wereldvermaarde collecties komen beter dan ooit tot hun recht in een volledig nieuwe opstelling waarbij het verhaal ondersteund wordt door vlot lezende teksten en hedendaagse multimedia zoals een Virtual Reality.

Tickets voor het museum kun je online kopen via www.africamuseum.be