U bent hier

Nieuws

Na overleg met de Droogtecommissie heeft de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant besloten om een captatieverbod (onttrekken van water door landbouwers en bedrijven) in te stellen op alle waterlopen in Vlaams-Brabant behalve op de Zenne, de Dijle, de Kleine en Grote Gete, de Demer en de kanalen Leuven-Dijle, Brussel-Charleroi en Brussel-Schelde.

Het captatieverbod geldt niet voor het beperkt capteren van drinkwater voor vee dat nog buiten staat of voor het capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen.

Agentschap Natuur en Bos heeft vastgesteld dat er toxische blauwalgen aanwezig zijn in de Vossemvijver. De blauwgroene, olieachtige laag op het water kan giftige stoffen afgeven die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.

Alle parkbezoekers en vooral vissers en wandelaars met honden dienen contact met het water te vermijden.

Er werden waarschuwingsborden geplaatst aan alle zijden van de vijver.  

Meer info over blauwalgen en voor welke problemen ze kunnen zorgen, kan je vinden op: https://bit.ly/32Bk69u

De OVAM stelt een nieuw Vlaams uitvoeringsplan voor kunststoffen voor.

De belangrijkste uitgangspunten voor het nieuw voor te stellen uitvoeringsplan zijn minder en efficiënt gebruik van kunststoffen, het creëren van een duurzame recyclagemarkt voor kunststoffen, het stimuleren van kunststofrecyclaat als een volwaardige grondstof, het inzetten op kennis- en datavergaring en de voorbeeldrol van overheden via een circulair aankoopbeleid.

Samenhuizen is een term die iedereen tegenwoordig wel al eens gehoord heeft. Het biedt mensen de mogelijkheid om, met behoud van ieders privacy, ook zaken te delen met anderen. Dit kan gaan van een gemeenschappelijk berging tot zelfs een gemeenschappelijk leefruimte of keuken. Samenhuizen is een vorm van betaalbaar wonen, die vaak ook een ecologisch voordeel kan bieden en de gemeenschapsbanden versterkt.

Hierna worden twee veel voorkomende vormen van samenhuizen besproken, met name “cohousing” en “zorgwonen”.

COHOUSING

UNIZO roept de consument op om bewuster te kopen bij ondernemers van hier met de campagne ‘Winkelhier. Koop bewust. Bij ondernemers van hier.’ Het gemeentebestuur van Tervuren ondersteunt deze actie.

Met deze campagne wil UNIZO zelfstandige ondernemers ondersteunen door hun troeven en meerwaarde in de verf te zetten. En meteen ook de consumenten bewust te maken van het belang van lokaal kopen.

De gemeenteraden van Hoeilaart, Overijse en Tervuren keurden de nieuwe formaten en tarieven van de restafvalzakken en nieuwe gft-zakken van de afvalintercommunale Interrand goed. De nieuwe gft-zakken krijgen een nieuw kleedje. De groene, sterkere, bio-afbreekbare zakken vervangen de bruine zakken. De huidige Interrand-zakken mogen nog gebruikt worden tot ze opgebruikt zijn.

Nieuwe formaten en tarieven

De gemeente organiseert veel vrijetijdsactiviteiten voor verschillende leeftijden. Je kan dus gebruik maken van de kortingen en voordelen.

Meer info vind je hier in de folder.

Hee Tervuren wordt dit jaar opnieuw een feest. Van 30 augustus tot 1 september kan je genieten van bands voor jong en oud. Op vrijdag zorgt onder meer Radio Guga voor de ambiance, op zaterdag verwelkomen we Slongs en Nielson en zondag doen Laura Tesoro, Jelle Cleymans en Les Truttes de markt daveren. In het kinderdorp is het dolle klimpret en op zaterdag pakt een Urban Stage uit met breakdance-initiaties, workshops en bands. Ook het scoutsdorp gaat weer open voor het publiek.

Het schepencollege van Tervuren nam een princiepsbeslissing om het huidige voetbalterrein van FC Moorsel aan de Vinkenlaan te vervangen door een kunstgrasveld. De voorbereiding van het dossier werd  opgestart met een overleg tussen een delegatie van de voetbalclub en de gemeente. De effectieve aanleg van het terrein is voorzien in mei 2020.

Het gloednieuwe Rap op Stapkantoor helpt mensen met een beperkt inkomen bij het plannen van een voordelige uitstap of vakantie. Het laagdrempelig vrijetijdskantoor vind je in De Warandepoort.

Iedereen heeft recht op vrije tijd en ontspanning. Rap op Stap wil betaalbare vrije tijd aanbieden, ook vlakbij huis. Het aanbod geldt zowel voor sport-en cultuuractiviteiten in de buurt als vakanties en daguitstappen verder weg.

Gemeente biedt voordelige activiteiten aan

Pagina's