U bent hier

Gratis herbruikbaar mondmasker in de brievenbus

Het college van burgemeester en schepenen heeft beslist om vandaag 25.000 herbruikbare mondmaskers aan te kopen voor de Tervurenaars. Als de bestelling aankomt, worden ze meteen aan huis bedeeld door de gemeentelijke diensten.

De Nationale Veiligheidsraad heeft vrijdag meegedeeld dat het gebruik van mondmaskers een belangrijke rol speelt in de versoepeling van de coronamaatregelen, vooral op plaatsen waar de sociale afstand niet gegarandeerd kan worden. Uiteraard is het dragen van een mondmasker slechts een onderdeel van een totaalaanpak en moet iedereen er samen voor zorgen dat er geen heropflakkering van het virus komt.

Rechtstreekse aankoop door het gemeentebestuur

Om deze richtlijn snel in praktijk om te zetten, heeft het lokaal bestuur het initiatief genomen om zelf 25.000 mondmaskers aan te kopen. Zo kan elke Tervurenaar op korte termijn over een herbruikbaar mondmasker beschikken.

Mondmaskers van hoge kwaliteit

Het schepencollege heeft gekozen voor 3-lagige katoenen mondmaskers van hoge kwaliteit, die herbruikbaar en wasbaar zijn. Ze kunnen zowel door volwassenen als kinderen gebruikt worden. Aangezien veiligheid en betrouwbaarheid de hoogste prioriteit hebben, is geopteerd voor een type mondmasker en een leverancier die goedgekeurd zijn door de Vlaamse overheid. Bovendien heeft onze externe preventiedienst een gunstig advies verstrekt.

De gemeente zorgt zelf voor de bedeling

De levering zou binnen de twee weken gebeuren: het is de bedoeling om de maskers in de week van 11 mei in de bussen te krijgen. De gemeentelijke diensten nemen zelf de bedeling voor hun rekening omdat het om een dringende en complexe logistieke operatie gaat. Van zodra de levering gebeurd is, zal verder gecommuniceerd worden over de praktische verdeling van de mondmaskers.

Bijkomende mondmaskers

Deze beslissing en actie van het gemeentebestuur staan los van de intentie van de federale overheid om voor elke inwoner een gratis mondmasker te voorzien. De gemeente zal wel bekijken of ze in een latere fase - via een samenaankoop - een faciliterende rol kan spelen. Op die manier kunnen inwoners tegen een goede prijs en met de nodige veiligheidsgaranties bijkomende mondmaskers aankopen.