U bent hier

Identiteitskaart met vingerafdruk

Wie een nieuwe identiteitskaart nodig heeft, krijgt vanaf 17 november een kaart die er anders uitziet. Ook je vingerafdruk komt erop te staan. De nieuwe elektronische identiteitskaart (eID) vervangt de oude identiteitskaart die al dateert van 2002. Op die manier voldoet ze aan de strenge internationale regels die als doel hebben om identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen. De nieuwe kaart is dus niet alleen meer universeel, maar ook een nog veiliger reisdocument.

Enkele belangrijke wijzigingen:

  • De nieuwe eID bevat vingerafdrukken.
  • De foto staat aan de linkerkant in plaats van rechts.
  • Op de achterzijde staat een geperforeerd beeld van de foto.
  • De contactchip staat op de achterzijde. Je moet de kaart daarom op een andere manier in de kaartlezer schuiven.
  • Als nationaliteit wordt niet langer ‘BELG’ maar ‘BEL’ vermeld, conform de regels van de luchtvaart.
  • De kaart heeft een andere kleurtint.

Beter tegen fraude

Bij een identiteitskaart met enkel een foto, bestaat de kans dat iemand die sterk op je lijkt, de kaart misbruikt. Het toevoegen van de vingerafdruk bestrijdt deze vorm van misbruik.

De vingerafdruk op de elektronische identiteitskaart is een verplichting door Europa. Enkel het bedrijf dat de kaarten aanmaakt, heeft toegang tot de vingerafdruk gedurende de productiefase van drie maanden. Daarna worden de vingerafdrukken gewist. Ze worden niet in een databank bewaard.

In de praktijk

Voor wie een nieuwe identiteitskaart aanvraagt, zal er in de praktijk weinig veranderen. De medewerker van de dienst burgerzaken zal nu alleen ook je vingerafdrukken afnemen. Dat was ook al het geval voor de reispas. In 2020 blijft ook de prijs van 18 euro onveranderd.

Info: 02 766 53 53, burgerzaken@tervuren.be