U bent hier

Leerlingen veiliger naar school met schoolvervoerplan

Deze zomer stelde onze gemeente een schoolvervoerplan op punt voor elke basisschool in het centrum met als doel de verplaatsingen van en naar school veiliger en duurzamer te maken. Samen met de start van het nieuwe schooljaar worden meteen de eerste maatregelen van de schoolvervoerplannen in de praktijk omgezet.

Een plan voor en door alle betrokkenen

Een schoolvervoerplan is een actieplan voor een veiliger en milieuvriendelijker verkeer van en naar school. Om een goed plan op te maken, is de input nodig van directie, leerkrachten, (groot)ouders, gemeente, lokale politie en de leerlingen zelf.

De scholen en ouders werden bevraagd om alle waardevolle informatie te verzamelen. Dankzij een bevraging van ouders en scholen beschikt de gemeente nu over een kaart met alle moeilijke punten. De betrokken scholen zijn GBS Tervuren, de Kristoffel Steinerschool, het Heilig Hartcollege, de Kattensprong en de Mariaschool.

Aan de slag met actiepunten

Vandaag kunnen de gemeente en de scholen werk maken van die actiepunten. De gemeente heeft de belangrijkste geselecteerd en vertaald naar 38 concrete maatregelen die de komende weken, maanden en jaren zullen worden uitgevoerd.

Als eerste maatregel is er kleurrijke verf aangebracht op de rijbaan in de buurt van scholen. Ook de uitbreiding van de zone 30 en een wegvouwbaar paaltje voor de schoolstraat in de Nieuwstraat komen eraan. Verder staan een fietssuggestiestrook op de Brusselsesteenweg en de heraanleg van het kruispunt aan de Oppemstraat op de planning.

De scholen zelf nemen ook een aantal initiatieven zoals bijvoorbeeld een fietsrij aan GBS Tervuren, het voorzien van gevolmachtigd opzichters aan de schoolstraten, verkeerssensibilisatie,…

De volledige lijst met actiepunten vind je onderaan deze pagina.