U bent hier

Nieuw gebouw voor politiezone Voer en Dijle

Zopas is het voorontwerp van het nieuwe politiegebouw op het bedrijvenpark Keiberg-Vossem goedgekeurd. De nieuwbouw is het sluitstuk van een fusie in 2017 waarbij Tervuren, Bertem, Huldenberg en Oud-Heverlee één politiezone Voer en Dijle vormen. Vanaf januari 2025 wordt het gebouw in gebruik genomen.

Bij de fusie bleek er nood te zijn aan een gebouw waar alle medewerkers, buiten de wijkposten, samengebracht konden worden. Het bedrijvenpark ‘Keiberg-Vossem’ bood een unieke kans om op een terrein van 40 are een modern en praktisch politiegebouw op te richten.

Voortraject afgerond

Na een aanloopperiode waarbij onder meer de medewerkers bevraagd werden, zijn alle noodzakelijke stappen gezet om de omgevingsvergunning in te dienen. De werf start in het voorjaar van 2023 en de politie trekt vanaf januari 2025 in het gebouw.

Doordachte inrichting

Het gebouw heeft een gebruiksoppervlakte van 4000 m² en is opgedeeld in zones die al dan niet voor het publiek toegankelijk zijn. Belangrijk daarbij is dat de privacy van slachtoffers en verdachten gegarandeerd blijft. Bovendien zijn er voorzieningen voor medewerkers en bezoekers met een fysieke beperking. In het ontwerp is ook aandacht voor het welzijn van de medewerkers: zo wordt er met natuurlijk daglicht gewerkt en ‘logische’ routes die nodeloos heen-en-weergeloop vermijden. Daarnaast is gezorgd voor een goede ventilatie van de ruimtes. Het geheel is ingekleed in een eigentijds maar tegelijk ook tijdloos gebouw.

Duurzaamheid als extra troef

Een politiegebouw heeft een aantal specifieke noden, maar ook op ecologisch vlak past het ontwerp in dit duurzaam bedrijventerrein. Zo is er de bewuste keuze voor warmtepompen, zonnepanelen en intelligente systemen om de verwarming, koeling, verlichting en verluchting te regelen. Ook het beschikbare water wordt maximaal gebruikt met ter plaatse gezuiverd regenwater, ideaal voor het wassen van de politievoertuigen bijvoorbeeld. Tot slot zet de politiezone ook sterk in op de overgang naar elektrische voertuigen.