U bent hier

Nieuws uit het woonzorgcentrum

Aangepast test- en quarantainebeleid voor bewoners en medewerkers in de woonzorgcentra

De coronacijfers in ons land gaan door de omikronvariant opnieuw de slechte kant op. Deze nieuwe variant is zeer besmettelijk en het is nog niet duidelijk hoe het ziektebeeld zal verlopen bij de meest kwetsbaren en de ouderen in onze samenleving. In alle woonzorgcentra is én blijft voorzichtigheid daarom aangewezen. De Vlaamse Taskforce COVID-19 Zorg ontwikkelde een aangepast test- en quarantainebeleid voor bewoners en medewerkers in de woonzorgcentra.

Vanaf heden vragen wij iedereen om volgen volgende maatregelen strikt toe te passen:

  • Alle medewerkers, vrijwilligers en externe zorg- en dienstverleners dragen een FFP2-masker.
  • Bezoekers ouder dan 6 jaar dragen minstens een chirurgisch mondneusmasker, bij voorkeur een FFP2-masker. Het dragen van een mondmasker is verpicht gedurende het hele bezoek. Enkel wanneer je in de cafetaria iets eet of iets drinkt mag je het mondmasker even afnemen.
  • Wees voorzichtig. Kom zeker niet op bezoek wanneer je ziek bent. Omikron gaat vaak gepaard met klassieke symptomen van een verkoudheid.
    • Indien je een positieve PCR test hebt afgelegd, vragen wij om zeker tot 10 dagen na de test te wachten met je bezoek (of 10 dagen na de start van de symptomen). 
    • Heb je een hoogrisicocontact gehad met iemand die besmet is, wacht dan zeker tot 10 dagen na dat risicocontact om een bezoek in te plannen. 
    • Als je een laagrisicocontact hebt gehad mag je nog wel op bezoek komen,maar wees wel uiterst voorzichtig gedurende 10 dagen. Het dragen van een FFP2-masker wordt dan sterk aanbevolen!

Welke regels gelden er voor de bewoners?

Bewoners dragen een chirurgisch mondmasker waar en wanneer het kan (bijvoorbeeld tijdens de zorg, bij bezoek, tijdens activiteiten, op weg naar en in de cafetaria enz.). 
De activiteiten worden per afdeling georganiseerd. Ook de misviering wordt per afdeling georganiseerd. Bezoek mag hier niet bij aansluiten.
De deuren tussen de afdelingen blijven gesloten en de looplijnen blijven van toepassing.
Bij een vermoeden van een uitbraak, kan er nog steeds breed getest worden. Dit wil zeggen dat ook bewoners die geen symptomen vertonen, getest kunnen worden. Een bewoner die positief test, blijft minstens 10 tot 14 dagen in isolatie. 

De Wilg uit quarantaine

Na het vermoeden van clusterbesmetting op de Wilg vorige week, werd begin deze week een 2de PCR test afgenomen bij alle bewoners en medewerkers verbonden aan deze afdeling. Gelukkig zijn alle resultaten negatief! Dat betekent dus het einde van de kamerisolatie voor de bewoners en de hervatting van het gemeenschappelijk leven. Ook bezoekers voor de bewoners van de Wilg mogen terug per 2 op bezoek komen op de kamer.