U bent hier

Oekraïense vluchtelingen in Tervuren

Onze gemeente en inwoners dragen hun steentje bij om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Hier geven we je graag een update.

Hoeveel vluchtelingen zijn er vandaag in onze gemeenten?

Op dit moment vangen we 213 mensen op in Tervuren:

  • 113 vrouwen
  • 18 mannen
  • 82 kinderen

 

Wie vangt deze mensen op?

Van de 94 gezinnen worden er nog steeds 74 opvangen door een gastgezin. 14 gezinnen vonden ondertussen een woning op de privémarkt en 6 gezinnen wonen tijdelijk in De Vlonder en de conciërgewoning tegenover het AfricaMuseum.

Woningen Elk Zijn Huis

Onze dienst welzijn bereidt in samenwerking met de dienst werken in eigen beheer de inrichting van 15 woningen in de wijk Ravenstein voor. Als alles volgens planning verloopt, zijn een aantal woningen instapklaar tijdens de maanden september en oktober. De woningen worden voorbehouden voor gezinnen die nu nog verblijven bij een gastgezin, maar op korte termijn moeten verhuizen.

De sociale huisvestingsmaatschappij Elk Zijn Huis stelt tijdelijk 15 woningen in de Hubertilaan ter beschikking. Deze woningen staan al een tijdje leeg in afwachting van afbraak of renovatie en werden onlangs opgeknapt voor Oekraïense gezinnen. Deze woningen voldoen niet meer aan de normen voor sociale woningen, maar met wat opknapwerken voldoen ze wel aan de versoepelde woningkwaliteitsvereisten die gelden voor de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. Voor deze werken ontvangt Elk Zijn Huis subsidies van de Vlaamse overheid. Het gebruik van deze woningen heeft dus geen invloed op de wachtlijst voor sociale huurders.

Hoe ondersteunt de gemeente?

De dienst welzijn ondersteunt de vluchtelingen met een equivalent leefloon, maar ook met administratieve ondersteuning zoals inschrijving in het ziekenfonds, groeipakket, Nederlandse lessen en de zoektocht naar een eigen woning.

Café Oekraïne

De dienst welzijn organiseert nog steeds op woensdagvoormiddag ‘Café Oekraïne’ waar de tijdelijk ontheemden elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. Ook nuttige informatie wordt via dat kanaal meegedeeld.

Kinderen in onze scholen

De OKAN-school in de containerklassen aan GBS Tervuren  wil vooral de kinderen zo goed mogelijk integreren. De kinderen uit Oekraïne vormen samen een Oekraïense klas (bv. les aardrijkskunde in het Oekraïens met Oekraïense schriftjes), maar ze behoren ook tot een gewone klas waar ze samen met de Vlaamse kinderen les volgen(bv. sport en muzische opvoeding in het Nederlands). De twee werelden worden hier samengebracht zodat  we naar echte inclusie kunnen werken. Op de speelplaats spelen ze samen, klasuitstappen zijn samen enz.  Op dit moment zijn er 23 kinderen ingeschreven in de OKAN-klassen.

Meer info? hulpvooroekraine@tervuren.be of 02 766 52 02