Omzetting kindergraven naar concessie

Sinds 1 oktober 2023 is er een nieuw huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen van toepassing. De belangrijkste aanpasssing heeft betrekking op de kinderbegraafplaatsen. In 2024 rolt de dienst burgerlijke stand namelijk de procedure uit om de bestaande niet-geconcedeerde kindergraven kosteloos om te zetten naar een concessie van 30 jaar.

Het verlies van een kind is het ergste wat je als ouder kan overkomen. Tijdens deze moeilijke periode wordt je als nabestaande geconfronteerd met heel wat administratieve rompslomp, wat het rouwproces soms nodeloos ingewikkeld maakt. Om bepaalde keuzes te vereenvoudigen, biedt de gemeente Tervuren bij het overlijden van een kind sinds 2 mei 2022 kosteloos een concessie voor 30 jaar aan op de kinderbegraafplaatsen.

Kosteloze omzetting van bestaande graven

Op de kinderbegraafplaatsen in Tervuren, Moorsel, Vossem en Duisburg zijn momenteel nog heel wat graven niet-geconcedeerd. Alle nabestaanden van deze overleden kinderen krijgen de mogelijkheid om voor deze graven nu kosteloos een concessie aan te vragen voor 30 jaar en zo het statuut van dit graf om te zetten. Deze termijn van 30 jaar kan nadien nog eens gratis verlengd worden met 15 of 30 jaar. Na een periode van maximaal 60 jaar kan het graf nog steeds behouden blijven, maar dan zijn er wel kosten verbonden aan de verlenging van de concessie.

De aanvraag voor de omzetting moet schriftelijk worden ingediend voor 31 december 2024. Je kan hiervoor contact opnemen met de dienst burgerlijke stand.

Ouders soms moeilijk te identificeren

De dienst burgerlijke stand kondigt deze mogelijkheid tot omzetting aan op de kinderbegraafplaatsen en probeert de ouders persoonlijk te bereiken om hen te informeren. Ben je zelf de nabestaande van een overleden kind dat een laatste rustplaats kreeg op een van de kinderbegraafplaatsen in Tervuren? Dan zal je een akte naast het kindergraf zien verschijnen. In het voorjaar 2024 zal je normaal ook een brief ontvangen van de gemeente.

Sommige van de niet-geconcedeerde kindergraven zijn echter meer dan 100 jaar oud. Van bepaalde van deze graven zijn de naam of data nog maar amper leesbaar. Het is daarom in sommige gevallen bijna onmogelijk om de ouders of nabestaanden te vinden.

Als nabestaande kan je nu reeds contact opnemen met de dienst burgerlijke stand om de aanvraag in orde te brengen. De concessieaanvraag kan namelijk door elke nabestaande worden ingediend.

Heb je vragen over deze omschakeling of over de (kinder)begraafplaatsen in het algemeen? Neem dan zeker contact op met de dienst burgerlijke stand via 02 766 53 53  of mail naar: burgerlijkestand@tervuren.be

Gepubliceerd op  woensdag 22 nov 2023 om 09:03 uur