U bent hier

Restafvalzakken in nieuwe formaten en nieuwe gft-zakken

De gemeenteraden van Hoeilaart, Overijse en Tervuren keurden de nieuwe formaten en tarieven van de restafvalzakken en nieuwe gft-zakken van de afvalintercommunale Interrand goed. De nieuwe gft-zakken krijgen een nieuw kleedje. De groene, sterkere, bio-afbreekbare zakken vervangen de bruine zakken. De huidige Interrand-zakken mogen nog gebruikt worden tot ze opgebruikt zijn.

Nieuwe formaten en tarieven

Het volume van de beige restafvalzak wordt verlaagd naar 30 en 50 liter (i.p.v. 35 en 70 liter), voor respectievelijk € 1 en € 1,70 (i.p.v. €2) per zak.

De nieuwe gft-zakken, vervaardigd uit sterkere, gebruiksvriendelijkere en composteerbare bioplastic blijven beschikbaar in drie verschillende formaten: 20 l, 40 l (i.p.v. 35 l) en 60 l (i.p.v. 70 l).

Er is een lichte prijswijziging voor het middelgroot en groot formaat: €0,60 (i.p.v. €0,50) en €0,90 (i.p.v. € 1). Het tarief van de kleine gft-zak blijft hetzelfde.  

Beter sorteren betekent meer besparen

Gezinnen die goed sorteren en recycleren worden beloond. Het volume, het tarief en de ophaalfrequentie van de roze en de blauwe pmd-zak blijven ongewijzigd. De prijs van de gft-zakken wijzigt nauwelijks en is veel voordeliger dan de restafvalzakken.

Restafvalzak te zwaar

Het is de bedoeling om de restafvalzak nog enkel te gebruiken voor afval dat niet bij een andere recycleerbare fractie hoort. De invoering van de roze zak heeft ervoor gezorgd dat de meeste lichte huishoudelijke verpakkingen, die veel plaats innamen, uit de restafvalzak verdwenen. Het gevolg is dat de restafvalzak gemiddeld steeds zwaarder weegt en het maximum gewicht van 15 kg vaak overschreden wordt. De invoering van kleinere zakken heeft dan ook tot doel de werkbelasting van de ophalers binnen de perken houden.

De bio-afbreekbare gft-zakken

Op vraag van inwoners en scholen zocht Interrand naar een beter alternatief voor de bruine kraftpapieren zakken voor het groente-, fruit- en tuinafval. De nieuwe zakken zijn sterker, ze gaan minder snel lekken en zijn getest en goedgekeurd door de compostinstallaties.

Meer info? www.interrand.be