Begin juni zorgde een wegverzakking van de Duisburgsesteenweg voor een afsluiting van de rijbaan. Sindsdien volgt het verkeer verschillende omleidingen om de doorstroming van het verkeer te garanderen en tegelijkertijd zo weinig mogelijk hinder te veroorzaken.
Wat is er precies gebeurd?
Voor de bouwwerken op de site Panquin werd een steunmuur geplaatst ter ondersteuning van de Duisburgsesteenweg tijdens de graafwerken. Deze steunmuur is vastgemaakt met ankers die tot onder het wegdek reiken. Net deze belangrijke steunmuur is verschoven waardoor de ankers de grond onder het wegdek meetrokken en schade veroorzaakt hebben, zowel ondergronds als bovengronds.
Welke stappen zijn er tot nu toe gezet?
- De gemeente diende een schadedossier in.
- De gasleiding ter hoogte van de werfzone werd afgesloten.
- De scheuren in het wegdek zijn tijdelijk dichtgemaakt met gietasfalt om waterinfiltratie en bijkomende schade te voorkomen.
- Via camera-inspectie werd de riolering onderzocht.
- De waterleiding is onderzocht en blijkt in orde te zijn.
- Een studiebureau werd aangesteld voor een onderzoek naar de fundering van de weg. Dit onderzoek is reeds gedeeltelijk uitgevoerd.
Wat zijn de volgende stappen?
- Het studiebureau onderzoekt verder de schade van de bodem die mogelijk meters diep verschoven is. Ook de staat van nutsleidingen moet goed in kaart gebracht worden.
- De aannemer herstelt de steunmuur, wat een 8-tal weken zal duren.
- Na de herstelling van de steunmuur gebeuren er opnieuw onderzoeken om te kijken of er geen bijkomende schade werd veroorzaakt.
- Er volgt een aanbesteding, waarbij een aannemer aangesteld wordt om de herstellingen aan de weg uit te voeren.
- De bouwheer betaalt een belasting voor de inname van het openbaar domein.
Waarom is het moeilijk om een concrete einddatum te geven?
De herstellingswerken zijn afhankelijk van heel wat factoren. Hoeveel extra onderzoeken moeten er nog gebeuren? Zijn er extra verstevigingen nodig of andere ingrepen? Laten de weersomstandigheden het toe om door te werken? Denk maar aan regen en vrieskou. Tot slot zijn er heel wat partijen die moeten samenwerken om tot een duurzaam resultaat te komen. De gemeente zet alvast alle middelen in om de werken zo snel en zo goed mogelijk af te ronden.
A. Omleidingen
1. Vanuit Duisburg richting centrum Tervuren
Personenvervoer: neem de Duisburgsesteenweg, Capucijnenpoort, Capucijnenpoortdreef, Rijkunstdreef en wil je dan naar het centrum? Sla af aan de School van Tervurendreef richting Markt.
Doorgaand verkeer rijdt verder via de Kastanjedreef, Paleizenlaan en N3 Tervurenlaan.
Zwaar verkeer ( +3,5 ton): volg de Duisburgsesteenweg, Ringlaan, Hertenbergstraat, Lindeboomstraat, Ortar Depauw straat, Vestenstraat.
2. Vanuit centrum Tervuren richting Duisburg
Volg van op de Markt de Hoornzeelstraat, Wandelaarsstraat, Hertenbergstraat, Duisburgsesteenweg.
3. Vanuit Brussel
Hoef je niet in het centrum van Tervuren te zijn? Rijd dan sowieso om langs Vossem via de N3 Leuvensesteenweg.
Personenvervoer: volg de N3 Tervurenlaan, Paleizenlaan en vervolgens via het park: Kastanjedreef, Rijkunstdreef en Kapucijnenpoortdreef.
Zwaar verkeer (+3,5 ton): rijd via de Brusselsesteenweg, Vestenstraat, Ortar Depauwstraat, Lindeboomstraat, Hertenbergstgraat, Ringlaan, Duisburgesesteenweg.
4. Zwaar verkeer (+ 3,5 ton)
Zwaar verkeer rijdt zoveel mogelijk om via Vossem via de N3 Leuvensesteenweg in beide richtingen.
B. De Lijn
De bussen van De Lijn volgen een omleiding.
315 (Leuven Station)
Niet bediende haltes: Tervuren Centrum, Kerk, Hertenbergstraat
Vervanghaltes: Tervuren Centrum, Eikestraat, Sportcentrum
Route: N3 Leuvenstesteenweg, Broekstraat, N3 Tervurenlaan, Brusselsesteenweg, Vestenstraat, Jezus Eiklaan, Ortar de Pauwstraat, Lindeboomstraat, Hertenbergstraat, Ringlaan, Jachtlaan, Duisburgsesteenweg
315 (Kraainem Metro)
Niet bediende haltes: Hertenbergstraat, Kerk, Centrum
Vervanghaltes: Sportcentrum, Atheneum, Centrum
Route: Duisburgsesteenweg, Jachtlaan, Ringlaan, Hertenbergstraat, Lindeboomstraat, Ortar de Pauwstraat, Jezus Eiklaan, Vestenstraat, Brusselsesteenweg, N3 Tervurenlaan, Broekstraat, N3 Tervurenlaan.
830 Machelen Cargo/Zaventem Luchthaven
Niet bediende haltes: Hertenbergstraat, Kerk Centrum.
Vervanghaltes: Sportcentrum, Atheneum, Centrum.
Route: Duisburgsesteenweg, Jachtlaan, Ringlaan, Hertenbergstraat, Lindeboomstraat, Ortar de Pauwstraat, Jezus Eiklaan, Vestenstraat, Brusselsesteenweg, N3 Tervurenlaan, Leuvensesteenweg, Broekstraat, N3 Tervurenlaan.
830 Groenendaal Station/Overijse De Leegheid
Niet bediende haltes: Centrum, Kerk, Hertenbergstraat.
Vervanghaltes: Centrum, Eikestraat, Sportcentrum.
Route: Broekstraat, N3 Tervurenlaan, Brusselsesteenweg, N3 Tervurenlaan, H. Boulengerlaan, Jezus Eiklnaa, Ortar de Pauwstraat, Lindeboomstraat, Hertenbergstraat, Ringlaan, Jachtlaan, Duisburgsesteenweg.
317 Leuven Station
Niet bediende haltes: Atheneum, Jezus Eiklaan, Eikestraat, Sportcentrum; De Nettenberg, Hertenbergstraat, Kerk, Centrum.
Vervanghalte: Centrum.
Route: Tervurenlaan, Leuvensesteenweg, Broekstraat, N3 Tervurenlaan, Leuvensesteenweg.
317 Kraainem Metro
Niet bediende haltes: Centrum, Kerk, Hertenbergstraat, De Nettenberg, Sportcentrum, Paardenmarktstraat, Jezus Eiklaan, Atheneum,
Vervanghalte: Centrum
Route: Broekstraat, N3 Tervurenlaan
C. Parkeerverbod
Er geldt een parkeerverbod op de omleidingswegen op een aantal plaatsen in de volgende straten. Het doel is om de bussen en ander verkeer veilig te laten kruisen.
- Lindeboomstraat
- Ortar Depauwstraat
- Vestenstraat
- Lindeboomstraat
D. 30 km/uur
In de straten waar een omleiding voorzien is, geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u.