U bent hier

Testen en quarantaine na terugkeer uit risicogebied

Reizen is nog altijd een risicofactor en het is erg belangrijk dat we de regels van testen en quarantaine bij een terugkeer uit een oranje of een rode zone respecteren. 22 procent van de besmettingen die in augustus in ons land zijn vastgesteld, waren immers bij mensen die in de 14 dagen ervoor in het buitenland op reis waren geweest.

Laat je dus testen bij een terugkeer uit een risicogebied en respecteer de quarantaine. Zo vermijden we samen dat het virus zich weer sneller kan verspreiden. Onze verantwoordelijkheid is groot. We kunnen er immers persoonlijk voor zorgen dat een grotere uitbraak vermeden wordt.

Code rood of oranje? Laat je testen en respecteer de quarantaine

Buitenlandse Zaken heeft Europa ingedeeld in rode, oranje en groene zones. Die kleuren bepalen welke maatregelen iemand die naar België terugkeert wel of niet moet naleven, zoals een verplichte of een vrijwillige quarantaine.

Code rood betekent dat wie terugkeert uit zo’n gebied zich verplicht moet laten testen en direct in quarantaine moet gaan. Er geldt ook een formeel reisverbod naar de rode zones. De volledige lijst vind je hier.

Er is ook een code oranje. Naar gebieden met deze code mag je wel nog reizen, maar Buitenlandse Zaken vraagt om je bij terugkomst te laten testen en vrijwillig in quarantaine te gaan.

Alle andere zones krijgen code groen. Daarbij zijn geen speciale maatregelen nodig.