U bent hier

Vraag documenten digitaal aan via nieuw e-loket

Het e-loket van de gemeente is vernieuwd. Gemeentelijke documenten kunnen voortaan veilig en snel afgeleverd worden in je mailbox, zonder je naar het gemeentehuis te verplaatsen.

Al enkele jaren kan je via het e-loket (digitale loket) op onze website van thuis uit attesten en uittreksels aanvragen. De aanvragen waren echter niet volledig geautomatiseerd waardoor het een tijdje kon duren voor je het gevraagde document afgeleverd kreeg of je je alsnog naar het gemeentehuis moest verplaatsen.
Via het vernieuwde e-loket kan je aktes, attesten en uittreksels thuis aanvragen en ontvangen. Zelfs een attest van goed gedrag en zeden. Behalve als dit een ‘model 2’ is, dan moet de politie nog tussenkomen en zal je een aantal dagen moeten wachten. Het e-loket is 7 dagen per week en 24 uur per dag beschikbaar. Enkele muisklikken volstaan om binnen enkele seconden het gewenste document te krijgen.

Hoe werkt het?  

  1. Bovenaan op de homepagina staat onder de rubriek ‘populair’ een link naar het e-loket. Als je hierop klikt kom je op de website terecht met de volledige lijst van beschikbare producten. Je kan ook meteen surfen naar het gewenste document op onze website, bijvoorbeeld ‘uittreksel strafregister’.
  2. Je klikt op het gewenste product en vervolgens op de knop 'online aanvragen'.
  3. Je meldt je aan, bijvoorbeeld met eID of itsme.
  4. Je vervolledigt het aanvraagformulier. 
  5. Je kan het document onmiddellijk downloaden. Lukt dat niet ? Dan kan het ook later nog, want je krijgt ook een link per e-mail.

Moeite met itsme?

Itsme is een digitale identificatie-app waarmee Belgische burgers kunnen inloggen bij de overheid, banken, verzekeraars en andere privébedrijven. De app is beschikbaar voor Android en iOS. Met itsme is het mogelijk om identiteitsgegevens te delen, betalingen te bevestigen en digitaal te ondertekenen. Op YouTube vind je een filmpje met instructies hoe istme werkt. Zoek het op door ‘start met itsme’ in te tikken.

Moet ik me aanmelden?

Je kan je documenten ook aanvragen zonder aan te melden. Die optie staat helemaal onderaan. Dan kan je je document helaas niet onmiddellijk digitaal ontvangen. Je krijgt wel een link in je mailbox met het document erbij. Om dit te downloaden moet je je veilig moeten aanmelden met je eID of via itsme.