U bent hier

Wees spaarzaam met het verbruik van leidingwater

Door de aanhoudende droogte, infrastructuurwerken en een hoger verbruik dan normaal hebben bepaalde straten in Duisburg te kampen met een acuut lage waterdruk. Een aantal gezinnen kwamen hierdoor even zonder water te zitten. Samen met De Watergroep doet het bestuur er alles aan om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Beperk onnodig verbruik van leidingwater

Jij kan helpen door extra spaarzaam te zijn met het verbruik van leidingwater en dit te beperken tot strikt noodzakelijke toepassingen.

Enkele tips:

  • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een uitgebreid bad, én je verbruikt 3 tot 5 keer minder.
  • Besproei je gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte vrij snel herstelt.
  • Vul nu geen zwembadjes met leidingwater.
  • Sla het wassen van je auto een keertje over.
  • Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je ’s ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.

Captatieverbod uit waterlopen

De nasleep van de droogtes van afgelopen jaren laat zich nog duidelijk voelen op verschillende waterlopen in Vlaanderen. Grondwatervoorraden hebben zich onvoldoende kunnen herstellen tijdens de afgelopen winter. Bij afwezigheid van neerslag dalen daardoor peilen en debieten op de waterlopen enorm snel. Als het mooi weer aanhoudt en de regen uitblijft, zullen de waterstanden nog verder worden aangetast. Daarom geldt vanaf 21/05/2020 ook een captatieverbod uit waterlopen in Vlaams-Brabant. Het is dus verboden om water uit de rivieren of beken te pompen om het veld of de tuin te besproeien.