U bent hier

Nieuws

Oproep: zet je op QVAX!

Aangezien er de komende weken grote aantallen vaccins worden geleverd en gezet, mensen hier en daar afhaken wegens vakantieplannen en vele mensen hun vaccinatie al achter de rug ligt of hun uitnodiging al hebben ontvangen, raden we (jongere) mensen aan zich in te schrijven via de reservelijst QVAX.  Het kan je vaccinatie met verschillende weken versnellen.

Vanaf 1 juli zal reizen binnen Europa weer vlotter kunnen dankzij het persoonlijke coronacertificaat (officieel het EU Digitaal COVID-19 certificaat). Wie gevaccineerd is, recent een negatieve COVID-test aflegde of hersteld is na een positieve COVID-test, zal met het certificaat vanaf 1 juli kunnen aantonen dat hij of zij ‘covid safe’ is om te reizen. De certificaten zijn in België al beschikbaar vanaf vandaag. Vanaf 1 juli zullen ze ook effectief bruikbaar zijn in alle EU-lidstaten. Tot dan vragen de meeste EU-landen een geldige negatieve PCR-test als voorwaarde om binnen te komen.

Had jij al eens een tekenbeet? Door klimaatopwarming zal de contactkans met teken kunnen veranderen. Je kunt ze overal in de natuur tegenkomen, dus niet alleen als je het bos intrekt. Ook als je in de tuin werkt, gaat wandelen of buiten speelt, kan een teek je pad kruisen. En van een teek kun je ziek worden … Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om tekenziekten te voorkomen.

Vanaf maandag 14 juni start de drive-in Tervuren opnieuw met het testen van vertrekkende reizigers.  Tot en met woensdag 30 juni moet iedereen een CTPC-code aanvragen via de huisarts.

Vanaf donderdag 1 juli zou de overheid een systeem ter beschikking stellen, waarbij mensen zelf een CTPC-code kunnen aanvragen via mijngezondheid.be.

Hoe maak ik een afspraak? Kan ik een afspraak annuleren? Waar vind ik mijn testresultaat?

Het politiebesluit van de gouverneur van 04 november 2020 betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 wordt opgeheven.  

Redenen hiervoor zijn:

In verschillende natuur- en bosgebieden in Vlaanderen ontwikkelen zich op dit moment, bij het begin van de zomerperiode, situaties van droogte. Deze kunnen zeer snel een acuut risico op brandgevaar met zich meebrengen. Elk bijkomend risico op brand als gevolg van het maken van vuur of roken in natuur- en bosgebieden moet dan ook vermeden worden. Hierop heeft Natuur en Bos een tijdelijk verbod ingesteld op vuur maken en op roken in de bossen en een aantal natuurgebieden.

Extra versoepelingen

In woonzorgcentrum Zoniën is de situatie voorlopig gunstig.

Vorige week heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid aangepaste maatregelen en richtlijnen verspreid voor woonzorgcentra.

 

Animatie

Externe animatoren kunnen opnieuw aan de slag in Zoniën, mits naleving van de maatregelen.

Zo zullen de bewoners vanaf 11 juni per verdiep voortaan om de twee weken terug een misviering kunnen bijwonen.

 

Bezoek

Dankzij de dalende coronacijfers wordt de mondmaskerplicht vanaf 9 juni opgeheven in de betalende zone van het centrum, het Warandeplein en de speeltuin aan de Koninklijke Moestuin. Toch is het belangrijk om de basisregels zoals afstand bewaren te blijven volgen. Ook in winkels, wachtrijen, openbare gebouwen en op drukke plaatsen blijft een mondmasker verplicht.

Met drukke plaatsen bedoelen we plekken waar de onderlinge afstand van 1,5 meter niet meer gegarandeerd kan worden, bijvoorbeeld bij het begin en het einde van de schooltijden rond de in -en uitgangen.

Onlinetool om vaccinatiedatum te berekenen tijdelijk offline gehaald 
Aangezien de verdere inzet van het Janssen vaccin in de vaccinatiecampagne op dit ogenblik wordt geëvalueerd, en dit een invloed heeft op wanneer welke leeftijdsgroep gevaccineerd wordt, werd vanuit deze optiek de vaccinatie tool ‘wanneer kom ik aan de beurt’  tijdelijk van de website laat-je-vaccineren gehaald. 

Het e-loket van de gemeente is vernieuwd. Gemeentelijke documenten kunnen voortaan veilig en snel afgeleverd worden in je mailbox, zonder je naar het gemeentehuis te verplaatsen.

Pagina's