Offerfeest

Slachtingen voor het Offerfeest worden uitgevoerd in een erkend slachthuis of op een erkende tijdelijke slachtplaats.

Wanneer?

Het Offerfeest vindt dit jaar vermoedelijk plaats van zondag 16 juni t.e.m. donderdag 20 juni 2024.

Waar en hoe?

Dieren die bestemd zijn voor de slacht moet zoveel mogelijk pijn, lijden en stress bespaard worden. Ze moeten op een diervriendelijke manier behandeld worden en moeten voor de slacht verdoofd worden volgens een methode die toegelaten is volgens de Europese wetgeving. Dit kan door gebruik te maken van een penschiettoestel of een elektrisch bedwelmingstoestel. Het correct hanteren van deze toestellen vergt de nodige kennis en vaardigheid. Voor de voedselveiligheid moet ook de hygiƫne verzekerd kunnen worden. Een slachting gaat daarenboven ook gepaard met een grote hoeveelheid bloed en ander dierlijk afval dat op de juiste manier verwijderd moet worden. Dit alles maakt dat het nagenoeg onmogelijk is om een slachting thuis correct uit te voeren volgens alle wettelijke voorwaarden. Slachtingen voor het Offerfeest worden daarom uitgevoerd in een erkend slachthuis of op een erkende tijdelijke slachtplaats.

Enkel voor het slachten van volwassen runderen in een slachthuis wordt nog een uitzondering op de verdoving toegelaten. Voor deze dieren mag in slachthuizen voor slachtingen volgens een religieuze ritus ook post-cut stunning (een onmiddellijke verdoving na de keelsnede) toegepast worden.

Als men een dier wil laten slachten op een erkende tijdelijke slachtplaats, moet men hiervoor eerst een slachtaangifte doen bij de gemeente.

Handleiding slachten tijdens het Offerfeest

In de handleiding hieronder staat informatie over:

  • het vervoer van de dieren
  • bekwaamheid van het personeel
  • het onderbrengen van dieren in de slachtinrichting
  • het slachten en hieraan verbonden activiteiten
  • milieuvoorwaarden
  • contactgegevens