Schade door wilde dieren

Heeft een wild dier schade veroorzaakt? Was er een verkeersongeval met een dier? Of heb je een dood dier gevonden? Meld het via het e-loket van Natuur en Bos via www.wildinzicht.be

Je kan er zowel wildschade melden als de waarneming van wilde dieren.

Heb je een wild everzwijn gezien in Tervuren? Meld dit dan via www.wildinzicht.be. Deze populatie is de laatste jaren sterk in opmars. Jammer genoeg brengen de dieren ook schade toe aan landbouwgewassen en privé-eigendommen. De gemeente Tervuren werkt samen met de wildbeheerseenheden en de terreinbeheerders om de populatie in toom te houden.

Een ontmoeting met everzwijnen, wat te doen?

 Everzwijnen zijn in normale omstandigheden niet gevaarlijk. Meestal zullen ze snel vluchten. Bewaar afstand, drijf ze zeker niet in het nauw en geniet van deze opmerkelijke ontmoeting. Hou honden zeker aan de leiband in gebieden waar everzwijnen zitten. De kans is reëel dat de evers wel achter een loslopende hond aangaan. Die rent dan meestal naar zijn baasje en die confrontatie wil je wel vermijden.

Preventie van schade: voorkomen is beter dan genezen.

Vermijd open composthopen en sluikstorten in tuinen en achterliggende bospercelen. Voederbakken voor huisdieren (en zwerfkatten) 's nachts binnen zetten of leeg maken. Ga everzwijnen ook zeker niet voederen: daardoor verdwijnt hun natuurlijke gedrag en gaan ze mensen nog meer opzoeken.

Richtlijnen voor een omheining vind je hier

Nuttige informatie:

Specifieke vragen over everzwijnen kan je stellen aan REBO (Regionaal everzwijnbeheer Ondersteuning)
Telefoon: 02/553.12.69