Wil je meewerken?

Heb je zin om de verkiezingen eens van de andere kant mee te maken? De gemeente is op zoek naar vrijwilligers voor de stembureaus op zondag 9 juni.

Voor de verkiezingen van het federale, Vlaamse en Europese parlement van 9 juni zoekt de gemeente enthousiaste vrijwilligers om de taak van voorzitter of bijzitter van een elektronisch stembureau op te nemen. De voorzitter, de secretaris en de bijzitters spelen een belangrijke rol. Zij moeten waken over het goede verloop van de stemming en ervoor zorgen dat de spelregels van de democratie gerespecteerd worden.  Zij leiden het stembureau.

Wie komt in aanmerking?

Iedereen met de Belgische nationaliteit die kiesgerechtigd is in Tervuren en geen kandidaat is voor de verkiezingen.

Welke rol kan je opnemen?

Er zullen achttien stembureaus geopend zijn vanaf 8 uur. Elk bureau bestaat uit een voorzitter, een secretaris, vijf bijzitters en vijf plaatsvervangende bijzitters.

Een voorzitter mag zelf zijn of haar secretaris aanduiden. Dat kan je partner zijn, een zoon of dochter of iemand uit je vriendenkring, zolang die persoon maar voldoet aan de voorwaarden. Een bijzitter voert onder leiding van de voorzitter administratieve taken uit.

Wat doe je precies?

  •         Je controleert de identiteit van elke kiezer en ziet of hij/zij op de kiezerslijst vermeld staat.
  •         Je ziet erop toe dat niemand twee keer stemt.
  •         Bij het sluiten van het stembureau help je bij het opstellen van de processen-verbaal en andere documenten nodig bij de afsluiting.

Welke voorwaarden?

Ben je minimaal 18 jaar, vriendelijk en kan je correct met mensen omgaan? Beheers je bovendien het Nederlands goed? Dan zijn wij op zoek naar jou. Voor je inspanning krijg je een vergoeding. De gemeente zorgt ook voor eten en drank en voorziet een korte opleiding voor de voorzitters en secretarissen.

Interesse?

Stel je kandidatuur vóór vrijdag 5 april via verkiezingen@tervuren.be. Je kan ook het formulier ‘kandidaat voorzitter of bijzitter’  hieronder downloaden. Geef het formulier ingevuld af aan de balie van gemeentehuis De Zevenster of mail het door.