U bent hier

Afwezig bij verkiezingen

Afwezig bij de verkiezingen

Als je afwezig bent op de dag van de verkiezingen ben je bij de Kieswet eigenlijk verplicht om een volmacht te geven. Wil je dit niet? Laat je afwezigheid registeren op de gemeente.

Wat heb je nodig?

Een oproepingsbrief en een attest dat de reden van je afwezigheid staaft. De toegelaten redenen zijn gelijk aan de redenen die toegelaten zijn om een volmacht te geven en kan je onder die rubriek terugvinden.

Als je het buitenland bent voor privéredenen moet er wel nog een attest op de gemeente ondertekend worden. Hiervoor zal je ook de nodige bewijzen moeten aanleveren dat je je in het buitenland bevindt (vliegtuigtickets, hotelreservatie,…) of een verklaring op eer tekenen. De bewijzen moeten wel op naam staan.

Als je een verklaring op eer tekent, kan de rechtbank altijd later de nodige bewijzen opvragen van je verblijft in het buitenland.

Bijgevoegd document kan je eventueel gebruiken om ter plaatse op het politiebureau, gemeentehuis,…  te laten ondertekenen.

BestandPublicatiedatumGrootte
Microsoft Office-documentpictogram verkiezingen bij geen volmacht laten afstempelen in het buitenland.doc05/04/1948.5 KB