U bent hier

AfricaMuseum

Het museum herbergt uitzonderlijke collecties. Zo beschikt het over 's werelds rijkste en meest befaamde verzameling etnografische voorwerpen uit Centraal-Afrika en over het historisch interessante en volledige archief van Henry Morton Stanley. Ook bezit het KMMA (Koninklijk Museum voor Midden-Afrika) een unieke foto- en filmotheek en een zeer uitgebreide collectie kaarten en geologische informatie.

De Franse architect Ch. Girault ontwierp het 'Congomuseum' en dit kwam vanaf 1904 tot stand. Het werd gebouwd in opdracht van Leopold II, maar ingehuldigd door Albert I, om de groeiende Kongo-verzameling te herbergen. Sinds 1960 werd het belangstellingsveld uitgebreid tot Midden-Afrika en gebieden in Noord- en Zuid-Amerika en Oceanië.

De grootste uitdaging in het renovatieproject bestond erin een beeld te schetsen van het hedendaagse, ontvoogde Afrika in een museumgebouw met een koloniaal verleden. Vóór de renovatie was de permanente tentoonstelling enigszins achterhaald en werd het koloniale beeld amper vanuit kritische hoek belicht. Het was met andere woorden hoog tijd voor een nieuwe invulling. Ook het gebouw en zijn voorzieningen uit 1910 speelden niet langer in op de behoeften van een modern museum.

In de kelders van het museum schetst een inleidende tentoonstelling het verleden, het heden en het toekomstbeeld van de instelling. Op de benedenverdieping krijgt de bezoeker de keuze uit vijf thematentoonstellingen, voornamelijk rond Centraal-Afrika.

Het AfricaMuseum is zich bewust van het verleden dat de Belgen en de Centraal-Afrikaanse volkeren en hun diaspora met elkaar delen. De instelling wilde hen dan ook bij de uitwerking van de permanente tentoonstelling betrekken.

Gesloten op maandag, 1 januari, 1 mei en 25 december.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Informatie

Wanneer
  • Dinsdag - vrijdag van11:00tot17:00
  • Zaterdag - zondag van10:00tot18:00
Waar
AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren
Wegbeschrijving
Prijs
€ 12,0 Basistarief: 12,00 €; Verlaagde prijs: 8,00 €; Sterk verlaagde prijs: 4,00 €; <18 jaar, ICOM-leden, Personeel van BELSPO: 0,00 €; Jaarlijks abonnement: 20,00 €
Contact
info@africamuseum.be
(+32) 02 769 52 11
Organisatie
AfricaMuseum