U bent hier

Samen op de vlucht

Wereldwijd zijn meer dan 60 miljoen mensen op de vlucht. Ze worden gedwongen om hun huizen te verlaten voor oorlog, geweld en honger. De migratiecrisis blijft één van de grootste uitdagingen van onze tijd. Hoe we met vluchtelingen en migranten omgaan zal onze relaties met de landen in het Zuiden blijvend bepalen. De GROS van Tervuren organiseerde reeds een filmvertoning over bootvluchtelingen en een thema-avond over vluchtelingen uit Syrië in 2015 en 2016 en wil nu in samenwerking met de bibliotheek nogmaals de aandacht vestigen op dit thema.
Een mooie aanleiding is het boek 'Samen op de vlucht' dat Nadja Van Sever, een Tervuurse lerares, enkele maanden geleden publiceerde. Dit jeugdboek vertelt het aangrijpende verhaal van twee Afghaanse jongens van 12 en 14 jaar. Het legt uit waarom ze hun land verlieten en hoe ze na een lange en moeilijke tocht in België terecht kwamen.
VRT radiopresentator en journalist Marjan Temmerman gaat hierover in gesprek met de auteur.
Na dit gesprek volgt een muzikaal intermezzo waarbij Husam Tamary, zelf een vluchteling uit Syrië, de oed bespeelt. De oed is een Arabisch snaarinstrument dat lijkt op een luit.
Om meer algemene duiding te geven bij de complexe problematiek van vluchtelingen en asielzoekers zal Marjan Temmerman daarna Frederik Smets, ook een Tervurenaar, interviewen. Hij werkt voor de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties. Er zal gelegenheid zijn voor vragen en antwoorden gemodereerd door Marjan Temmerman.
De aanwezigen kunnen een vrijwillige bijdrage geven voor de vzw Roots in Leuven die activiteiten organiseert voor jongeren met een vluchtverleden.
Programma:
- welkomstwoordje door Sofie Lombaert, schepen van ontwikkelingssamenwerking
- Marjan Temmerman in gesprek met Nadja Van Sever over haar boek 'Samen op de vlucht'
- muzikaal intermezzo door Husam Tamary
- Marjan Temmerman in gesprek met Frederik Smets, UNHCR
- aansluitend wordt een drankje aangeboden.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Informatie

Wanneer
This event is finished.
Waar
gemeentehuis Tervuren (raadzaal)
Markt 7a, 3080 Tervuren
Wegbeschrijving
Prijs
gratis Basistarief: 0,00 €