U bent hier

Cultuurprijs Maurits Wynants

Frank Ruttens heeft de driejaarlijkse Cultuurprijs Maurits Wynants 2020 gewonnen. De trotse winnaar ontving de symbolische Schrijfveer achter gesloten deuren door de coronamaatregelen. De driejaarlijkse prijs lauwert personen, organisaties of instellingen voor hun bijdrage tot een grotere culturele of artistieke uitstraling van de gemeente.

Frank Ruttens is cultuurliefhebber, initiatiefnemer en behoeder van het Tervuurse culturele erfgoed. Met hart en ziel houdt hij het culturele vaandel in Tervuren en ver daarbuiten hoog.

Liefde voor cultuur

Frank was voorzitter van de cultuurraad van 2005 tot 2016. Tijdens zijn voorzitterschap werden heel wat vernieuwende initiatieven gelanceerd. Samenwerking tussen de verenigingen werd aangemoedigd en een nieuwe vorm van subsidiëring kwam tot stand. Velen kennen Frank als een empathisch en bescheiden man. Hij werd geboren en getogen in Tervuren en kreeg de liefde voor cultuur met de paplepel mee.

Bekommernis om erfgoed

Sinds 2016 nam de laureaat ook het voorzitterschap van de Koninklijke Heemkundige Kring Sint-Hubertus op zich. Zijn niet aflatend engagement voor deze vereniging begon in 1993 en uit zich in veelvuldig opzoekingswerk en publicaties in de Hoorn en het Hoorntje. Hij stond mee aan de wieg van talrijke initiatieven, tentoonstellingen en wandelingen die het Tervuurse erfgoed in de kijker zetten. Dat hij een echte culturele duizendpoot is blijkt ook uit zijn engagement in het Sint-Ceciliakoor, bij de Sint-Hubertusdragers en als hoofdman van de Meiboomgilde. Dankzij zijn enthousiasme werd sinds 2011 de Meiboomplanting nieuw leven ingeblazen.

Sociale ingesteldheid

Frank organiseerde bovendien verschillende keren mee de Sociale Kerstmarkt. Daaruit blijkt nogmaals zijn sociale ingesteldheid en bekommernis om zij die het minder gemakkelijk hebben in de maatschappij.

Bekijk de film van de uitreiking hieronder.