Zwerfkatten

Om de overpopulatie en overlast van zwerfkatten op een diervriendelijke manier aan te pakken, werd door de gemeente Tervuren een zwerfkattenproject uitgeschreven. De gemeente Tervuren werkt hiervoor voortaan samen met Cattitude vzw.

Om de zwerfkattenproblematiek zo goed mogelijk en diervriendelijk aan te pakken, werkt Cattitude vzw via de TNR-werkwijze:  

  • Trap: vangen
  • Neuter: neutraliseren of het steriliseren en castreren
  • Return: terugplaatsen

Concreet betekent dit:

Een van de vrijwilligers van Cattitude vzw komt na de melding ter plaatse om een vangkooi te plaatsen. Dit zijn diervriendelijke en voldoende grote kooien zodat de kat zich niet kan bezeren. Nadat de kat gevangen werd, brengen ze hem/haar naar de dierenarts waar hij/zij steriel gemaakt wordt én een Aids/Leucose test krijgt. Dit laatste is erg belangrijk om de verspreiding van deze besmettelijke virussen bij zwerf-en huiskatten in te dijken.  

Indien het gaat om een verwilderde zwerfkat, zal ze na het krijgen van een merkteken aan het oor, terug (steriel) uitgezet worden in de oorspronkelijke omgeving. Dit merkteken zorgt ervoor dat men weet dat deze kat reeds “geneutraliseerd” is en voorkomt dat ze een tweede keer gevangen en onder narcose moet.  

Wanneer katjes nog gesocialiseerd kunnen worden, worden zij na de sterilisatie of castratie niet opnieuw uitgezet. Zij komen dan bij één van de opvanggezinnen van Cattitude vzw terecht waar zij wennen aan het leven in huis. Nadat zij voldoende gesocialiseerd zijn en zij oud genoeg zijn (kittens vertrekken pas vanaf 12 weken!), gaan zij voor hen op zoek naar een nieuwe thuis.  

Merk je een dolende en/of hulpbehoevende kat (dit kunnen zowel volwassen katten als kittens zijn) op zonder eigenaar of waarvan de eigenaar niet gekend is, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan Cattitude vzw.

Contact opnemen kan via mail op info@cattitude.be of via het contactformulier op de website.
Voor dringende meldingen (aangereden kat, zieke kat, jonge kittens,…) kan je 24/7 terecht op het noodnummer: 0468 49 15 03.  

Cattitude vzw is ook steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers (opvanggezin, vangacties, etc…). Meer info via https://cattitude.be